Jarmo Alatensiö

s. 9.11.1963 Pomarkku, k. 7.5.2003

Pelipaikka:Keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 152 / 26
Seurat: PPT, FC Jazz
A-maaottelut / maalit: 13 / 0

Alatensiötä pidetään yhtenä kaikkien aikojen lahjakkaimmista porilaispelaajista. Jo edesmennyt keskikentän taituri voitti Suomen mestaruuden FC Jazzissa vuosina 1993 ja 1996. ”Tenu” muistetaan ennen kaikkea mahtavasta peliälystään ja vaarallisista erikoistilanteista. 39-vuotiaana kuollut Alatensiö toimi pelaajauransa jälkeen valmennuspuolella.



Juha Annunen

s. 16.4.1960 Oulu

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 159 / 28
Seurat: Kuusysi
A-maaottelut / maalit: 16 / 2

Oululaislähtöinen Annunen kokosi tililleen kaikkiaan 370 pääsarjaottelua joista 159 tuli Veikkausliigassa. Pääosan urastaan hevosenpotkustaan tunnettu Annunen vietti Kuusysissä. Eleetön ja taitava keskikenttäpelaaja on todellinen lahtelaisjalkapalloilun ikoni. Peräti 17 vuotta kestäneellä pääsarjaurallaan pelasi niistä 11 Kuusysissä. Kovapotkuisena pelaajana oli joukkueensa erikoistilannemies ja sitä osoittaa myös kunnioitettava maalimäärä.



Luiz Antonio

s. 30.11.1970 Getulina

Pelipaikka:hyökkäys
Liigaottelut / maalit: 196 / 94
Seurat: FC Jazz, HJK, MyPa
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Luiz Antonio saapui ensimmäisessä samba-aallossa Suomeen vuonna 1992. Brasilian kuumat rytmit eivät jättäneet ketään kylmäksi, vaan Antonio jätti heti jälkensä suomalaiseen jalkapalloon voittamalla maalikuninkuuden tulokaskaudellaan. Voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden yhteensä kaksi kertaa uransa aikana. Voitti mestaruuden kahdesti Jazzin paidassa.



Keith Armstrong

11.10.1957 Corbridge Englanti

Pelipaikka:Keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 326 / 0
Seurat: RoPS, Haka, HJK
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Keith Armstrong saapui vuonna 1979 Suomeen Oulun Palloseuraan ja voitti oululaisten riveissä samana ja seuraavana vuonna Suomen mestaruuden. Vuonna 1984 tuli mestaruus vielä Kuusysin riveissä, jonka jälkeen hän edusti vielä kuutta eri seuraa ennen valmennuspuolelle siirtymistä. Armstrong tunnetaankin nykypäivänä paremmin valmentajana kuin pelaajana. Valmentajana hän aloitti RoPS:ssa, mutta todelliset menestysvuodet olivat edessä HJK:n ja Hakan peräsimessä. Valmentajana Armstrong on saavuttanut viisi mestaruutta, kaksi hopeaa ja kolme Suomen Cupin voittoa. Kausi 2007 on toistaiseksi viimeinen Armstrongin kausi liigavalmentajana.



Arto Autti

s. 30.6.1965

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 119 / 0
Seurat: RoPS
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Arto Autti on todellinen RoPS-legenda. Puolustaja pysyi seuralle uskollisena koko pitkän uransa ajan. Jo kaudella 1984 pääsarjassa debytoinut Autti pelasi vielä kaudella 2000 RoPS:n palattua Veikkausliigaan viimeiset ottelunsa seuran väreissä. Nykyään RoPS:ssa valmentajana toimiva Autti oli puolustajan prototyyppi, varma ja luotettava. Kaksi pronssia ja Suomen Cupin urallaan voittaneen Autin pelin painopisteestä kertoo se, että hän pitkällä pääsarjaurallaan viimeisteli yhden ainoan osuman.



Michael Belfield

10.6.1961 Wondsworth Englanti

Pelipaikka:Hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 146 / 58
Seurat: Reipas, Kuusysi, Haka. PK-35
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Belfieldin ura SM-sarjassa alkoi vuonna 1981 Kuopion Pelitovereiden riveissä, jossa hän voitti myös SM-hopeaa. Suomen mestaruutta englantilainen pääsi juhlimaan kolmesti, vuonna 1983 Ilveksessä, 1991 Kuusysissä ja 1995 Hakassa. Belfield pelasi kaiken kaikkiaan 355 ottelua pääsarjassa ja teki 119 maalia. Hän on voittanut urallaan yhteensä kahdeksan SM-mitalia, joista viimeisin oli pronssi PK-35:n kanssa vuonna 1998. Belfield on toiminut myös valmennustehtävissä peliuransa ohella.



Peter Blomberg

23.11.1981, Närpiö

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 51 / 2
Seurat: IFK Mariehamn
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Kotikaupunkinsa seuraa Närpes Kraftia pitkään edustanut isokokoinen toppari oli IFK Mariehamnilta todellinen löytö kaudelle 2006. Blomberg nousi suoraan vakiomiehistöön ja kuului kahden kauden ajan joukkueen runkopelaajiin. Paha loukkaantuminen katkaisi kauden 2008 kuitenkin kesken ja paluuyrityksestä huolimatta IFK-kannattajien keskuudessa hyvin suosittu Blomberg joutui päättämään uransa polvivamman takia vuonna 2009.



Marco Casagrande

4.4.1972 Turku

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 223 / 28
Seurat: TPS
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Iki-TPS Marco Casagrande oli joukkueensa selkäranka turkulaisten vaikeinakin aikoina. Keskikentän kapellimestari aloitti liigauransa 1993 ja se kesti aina syksyyn 2005 asti – koko ajan TPS:ssa Ykköstä myöten. Casagrande tunnettiin kovista laukauksistaan ja esimerkillisestä johtajuudestaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Casa jatkaa edelleen TPS:n organisaatiossa valmennustehtävissä.



Alexei Eremenko sr

s. 17.1.1964 Novotsherkassk

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 360 / 64
Seurat: FF Jaro, HJK
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Alexei Eremenkoa pidetään yhtenä kaikkien aikojen taitavimmista pelaajista Suomen pääsarjassa. Roman ja Alexei Jr:n isä teki vakuuttavan uran Pietarsaaressa Jaron paidassa ja välissä myös Helsingin Jalkapalloklubissa. Tunnettiin erityisesti loistavista syötöistään ja kovaa lähteneistä laukauksistaan. Pelasi Veikkausliigassa 14 kautta vuodesta 1991 alkaen saavuttaen kaksi Suomen mestaruutta ja kaksi hopeaa.



Anders Eriksson

s. 19.4.1965 Maarianhamina

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 67 / 6
Seurat: KPV, RoPS, FC Inter
A-maaottelut / maalit: 15 / 1

IFK Mariehamnin kasvatti debytoi pääsarjassa jo SM-liigan aikana. Liigapelit A-maajoukkueeseen 1990-luvun alkupuolella kuuluneelta Erikssonilta jäivät lopulta suhteellisen vähiin, sillä hän pelasi useamman kauden Ruotsissa ja Norjassa. Liigakentille hän palasi kaudelle 1997 Interin väreissä, mutta jätti uran huipputasolla 32-vuotiaalla ja siirtyi siviilitöihin Maarianhaminaan.



Jari Europaeus

29.12.1962 Helsinki

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 140 / 5
Seurat: HJK, RoPS
A-maaottelut / maalit: 56 / 0

Europaeus nousi Klubin miesten joukkueeseen jo poikasena, kun loukkaantumisten takia HJK:ssa tarvittiin kipeästi puolustajaa. "Euffa" vakuutti heti valmentajat ja otti paikkansa avauskokoonpanossa, eikä paikkaansa enää menettänyt. Ulkomaan kiertueen jälkeen Europaeus palasi Rovaniemen kautta Klubiin, jossa voitti yhteensä kolme mestaruutta. Europaeus oli A-maajoukkueen pitkäaikainen luottomies. Komean pelaajauran jälkeen Euffa on antanut näyttönsä myös valmennuspuolella nostettuaan amatööripohjalla toimivan FC Viikingit liigaan.



Mats Gustafsson

s. 22.12.1975 Sund

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 219 / 19
Seurat: Inter, IFK Mariehamn
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Gustafsson pelasi suurimman osan urastaan FC Interin riveissä, mutta palasi Maarianhaminaan lopettamaan uransa Veikkausliigassa. Laiturina uransa alkupuolella pelannut Gustafsson muistetaan viimeisiltä pelivuosiltaan tyylikkäänä ja perusvarmana puolustajana ja todellisena herrasmiespelaajana. Kymmenen Veikkausliigavuotensa aikana hän kuului aina joukkueen luottopelaajiin kunnossa ollessaan.



Arto Halonen

13.6.1964, Turku

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 175 / 12
Seurat: Jaro
A-maaottelut / maalit: 3 / 0

Keskikentällä urakoineen Arto Halosen ura kulkee käsi kädessä Jaron nousun kanssa. Vasta 26-vuotiaana liigatasolla debytoinut Halonen kuului kaudesta 1990 lähtien pietarsaarelaisten avainpelaajiin, oli nostamassa seuraa Veikkausliigaan seuraavalle kaudelle ja pysyi koko liigauransa ajan Jarolle uskollisena. Hienona kruununa uralleen Halonen kirjasi vielä viimeisellä aktiivikaudellaan tililleen kolme A-maaottelua.



Yrjö Happonen

s. 8.10.1970, Kuopio

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 191 / 18
Seurat: Koparit, KuPS, MyPa, RoPS
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Kuopiolaisen jalkapallokoulun kasvatti debytoi SM-sarjassa Kopareiden paidassa kolme päivää ennen 16-vuotispäiväänsä. Taitavan keskikenttäpelaajana tunnettu Happonen oli vakiokalustoa kaikissa ikäryhmänsä nuorisomaajoukkueissa ja edusti urallaan Kopareiden lisäksi liigatasolla KuPSia, MyPaa ja RoPSia. Eniten pelejä tuli KuPS:n paidassa, mutta ainoan liigamitalinsa Happonen saalisti Anjalankoskella pelatessaan.



Ari Heikkinen

8.4.1964, Vuolijoki

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 173 / 8
Seurat: TPS, Haka
A-maaottelut / maalit: 51 / 1

TPS-paidassa pääsarjatasolla jo kaudesta 1984 saakka pelannut Ari Heikkinen oli turkulaisten puolustuksen tuki ja turva myös Veikkausliigan aikana. Harvalukuiseen yli 50 A-maaottelun kerhoon kuuluva Heikkinen siirtyi aktiiviuransa viimeisiksi kausiksi Hakaan ja nousi legendojen joukkoon myös Tehtaan kentällä. Hakassa Heikkinen pääsi juhlimaan myös kahdesti mestaruutta.



Mika Hernesniemi

2.5.1973, Helsinki

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 186 / 18
Seurat: Kumu, MYPA
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Kumussa liigauransa aloittanut, mutta mypalaisena parhaiten muistettava Mika Hernesniemi pelasi seurassa peräti 13 kautta ja voitti komeat kahdeksan mitalia. Keskikenttämies oli mukana myös MYPAn mestarijoukkueessa kaudella 2005. Hernesniemi ei ollut suurten otsikoiden pelaaja, mutta luotettavan ja monipuolisen keskikenttäpelaajan arvo joukkueelle oli suuri yli vuosikymmenen ajan.



Ari Hjelm

24.2.1962 Tampere

Pelipaikka:hyökkäys
Liigaottelut / maalit: 114 / 47
Seurat: Ilves, HJK
A-maaottelut / maalit: 100 / 21

Ari "Zico" Hjelm on maajoukkueemme kunniakapteeni, joka loi pelaajana upean liigauran Ilveksen ja HJK:n paidassa. Välillä hän ehti pelaamaan myös Saksan ammattilaiskentillä, mutta kotimaankin kentillä syntyi hulppeat 152 pääsarjamaalia. A-maajoukkueessa Zico ylsi ensimmäisenä pelaajana sataan maaotteluun ja oli pitkään myös ykkönen maajoukkuemaaleissa. Zico on luotsannut Tampere Unitedia kaudesta 2001 lähtien ja on tällä hetkellä yksi arvostetuimmista valmentajistamme.



Jyrki Huhtamäki

s. 27.8.1967 Vaasa

Pelipaikka:keskikenttä / hyökkäys
Liigaottelut / maalit: 186 / 46
Seurat: MP, VPS
A-maaottelut / maalit: 13 / 0

MP:ssä pääsarjauransa aloittanut vaasalaisen jalkapallokoulun kasvatti ”Jimmy” Huhtamäki pelasi ensi kertaa Veikkausliigaa VPS:n riveissä vasta 27-vuotiaana kaudella 1995. Kuuden VPS-kauden aikana hän ehti kuitenkin nousta seuran historian suurimpien pelaajien joukkoon. Huhtamäki oli vahvassa roolissa kausilla 1997 ja 1998 VPS:n napattua kahdesti peräkkäin hopeamitalit. Keskikenttämiehelle hyökkääjänkään pelipaikka ei ollut vieras, mistä osoituksena on myös kaikkiaan 69 tehtyä pääsarjamaalia.



Olli Huttunen

s. 4.8.1960, Kajaani

Pelipaikka:maalivahti
Liigaottelut / maalit: 159 / 0
Seurat: FC Haka
A-maaottelut / maalit: 60 / 0

Yksi kaikkien aikojen suomalaismaalivahdeista on tehnyt upeaa uraa myös valmennuspuolella. Pelasi aktiiviaikanaan FC Hakassa 432 pääsarjaottelua ja 60 A-maaottelua. Kruunasi uransa Suomen mestaruuteen vuonna 1995. Päävalmentajana Huttunen on voittanut Hakassa mestaruuden kertaalleen ja Suomen cupin kahdesti.



Toni Huttunen

12.1.1973 Kuusankoski

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 441 / 23
Seurat: MYPA
A-maaottelut / maalit: 11 / 0

Jo numerot kertovat Toni Huttusesta olennaisen: 441 Veikkausliigaottelua ja kaikki MYPAn paidassa. Terrierimäinen laitapuolustaja pysyi uskollisena seuralleen ja tullaan muistamaan yhtenä Veikkausliigan suurista nimistä koko Suomessa. Kahdeksan mitalin jatkeeksi tuli viimein mestaruus kaudella 2005 ja kauden 2009 päätteeksi Huttunen jätti liigakentät kaikkien aikojen ennätysmiehenä liigaotteluiden määrässä.



Stefan Håkans

25.7.1941 Koivulahti

Pelipaikka:seurajohtaja
Liigaottelut / maalit: /
Seurat: Inter
A-maaottelut / maalit: /

Jos Veikkausliigan seuroista joku voidaan henkilöidä yhteen mieheen, on se varmasti FC Inter ja seuran perustaja Stefan Håkans. Määrätietoista työtä Interissä jo 1990-luvulta tehnyt Håkans on nostanut turkulaisseuran huipulle asti, mistä parhaana osoituksena on vuoden 2008 mestaruus. Veikkausliigan varapuheenjohtajana vuodesta 2001 toiminut Håkans on jalkapallomies henkeen ja vereen.



Oleg Ivanov

29.7.1967 Moskova

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 185 / 39
Seurat: TPV, Ilves, FC Haka, Kotkan TP, FC Lahti, FC Hämeenlinna
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Moskovalaisen jalkapallokoulun kasvatti Ivanov tuli Valeri Popovitsin kanssa Suomeen 1990-luvun alussa. Ensimmäiset vuodet sujuivat Tampereella TPV:n ja Ilveksen paidassa, mutta suurimmat saavutuksensa "Olli" sai FC Hakassa. Popovitsin kanssa muodostettu tutkapari on varmasti yksi parhaista, joita Veikkausliigassa on koskaan ollut.



Miika Juntunen

9.10.1964 Kemi

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 234 / 30
Seurat: Ilves, TPV, Kotkan TP, FC Jazz
A-maaottelut / maalit: 2 / 0

Taikalanne, "Tuplaseiska". Liigakenttien väriläiskä Miika Juntunen antoi puheenaiheita pelaajaurallaan ja myöhemmin myös kabinettien puolella. Kaikkiaan pääsarjapelejä yli 20 vuotta kestäneellä uralla kertyi huikeat 426 ja niissä maaleja 66. Täysillä jalkapallossa edelleen mukana oleva Juntunen muistetaan liigauraltaan sekä FC Jazzin että TPV:n mestaruuksien yhtenä tärkeimmistä lenkeistä. Parhaimmillaan ”Miiga” nähtiin kentällä häärimässä niin alimpana miehenä, erikoistilanteiden rakentajana ja hyökkäyksen kärkenä.



Markku Kanerva

24.5.1964 Helsinki

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 133 / 6
Seurat: HJK, FinnPa
A-maaottelut / maalit: 59 / 1

Rive pelasi Klubissa 13 kautta ja oli 80- ja 90-luvuilla todellinen herra HJK. Kanerva oli takalinjojen varmaotteinen herrasmiespelaaja, joka oli toppariksi myös todella kova maalinsylkijä. Rive kuittasi tililleen 291 pääsarjaottelussa puolustajalle komeat 29 osumaa ja maalitili aukesi myös maajoukkueessa. Kanerva voitti HJK:ssa kaikkiaan peräti viisi mestaruutta. 1998 vuonna päättynyt pelaajaura on saanut komean jatkon valmennuspuolella ja Rive on nostanut alle 21-vuotiaiden maajoukkueen Euroopan eliittiin.



Jokke Kangaskorpi

2.3.1972 Mikkeli

Pelipaikka:Hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 204 / 32
Seurat: MP, Haka, TPV, Kotkan TP
A-maaottelut / maalit: 11 / 0

Jokke Kangaskorpi aloitti pääsarjauransa MP:ssa ja nousi edustusjoukkueeseen jo vuonna 1987 vasta 15-vuotiaana. Hänet valittiin samana vuonna myös Suomen lupaavimmaksi poikapelaajaksi. Yhdeksän MP kauden jälkeen tie vei Hakaan, jossa tuli myös miehen ainoa Suomen mestaruus vuonna 1995. Hakan jälkeen matka jatkui Ruotsiin, jossa Jokke pelasi Lira BK:n ja Gefle FK:n riveissä Superettania. Komea 244 ottelun ja 34 maalin pääsarjaura päättyi kauden 2000 jälkeen Kotkan TP:ssä, jonka jälkeen hän palasi vielä useammaksi kaudeksi kasvattajaseura MP:n riveihin.



Lasse Karjalainen

22.10.1974 Botkyrka Ruotsi

Pelipaikka:Puolustaja, keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 302 / 11
Seurat: PPT, Jazz, Haka
A-maaottelut / maalit: 15 / 0

Karjalainen muistetaan varmasti parhaiten vuosistaan Hakassa, mutta liigaura alkoi Porissa PPT:n riveissä. Joukkueen nimi muuttui seuraavalla kaudella FC Jazziksi, josta Karjalaisen tie vei kolmen kauden jälkeen Hakaan. Puolustajana ja keskikentällä viihtynyt Karjalainen voitti urallaan kuusi Suomen mestaruutta, yhden hopean ja kaksi pronssia. Palkintokaapista löytyy myös kolme Suomen Cupia voittoa. Liigaura päättyi vuonna 2005 Hakassa, jonka jälkeen hän palasi vielä Poriin PoPan väreihin.



Juha Karvinen

26.9.1966 Kuopio

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 256 / 77
Seurat: MP, Ilves, KuPS, VPS, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 8 / 2

Tekninen ja äärimmäisen juoksuvoimainen hyökkääjä Juha Karvinen nousi uransa aikana yhdeksi Veikkausliigaan parhaaksi hyökkääjäksi. Kuopiolaislähtöinen pelaaja paukutti 256 pelaamassaan ottelussa 77 maalia. Parhaat kaudet olivat 1991-1992, jolloin hän iski yhteensä 28 maalia MP:n riveissä. Hyvät esitykset nostivat pelaajan myös A-maajoukkueeseen, jossa hän teki kaksi maalia pelaamissaan kahdeksassa ottelussa. Maalitykki pääsi urallaan kolmesti juhlimaan liigan hopeamitaleita, kahdesti VPS:n ja kerran MP:n paidassa.



Tommi Kautonen

24.12.1971, Lahti

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 376 / 21
Seurat: Reipas, Haka, MYPA, VPS, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 9 / 0

”Viimeinen mohikaani” Tommi Kautonen oli komean uransa päättäessään kauden 2006 jälkeen ainoa kaikilla Veikkausliigakausilla kentillä esiintynyt pelimies. Kaikkien tuntema taistelija urakoi huimat 376 liigaottelua, joka oli aikanaan myös Veikkausliigan ennätys. Kirkkain kruunu eli mestaruus jäi Kautoselta saavuttamatta, mutta Veikkausliigan historiassa ”Augella” on pysyvä paikka.



Tero Kemppainen

14.8.1968 Paltamo

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 261 / 17
Seurat: RoPS, MYPA
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Keskikenttäpelaaja Tero Kemppainen pelasi Veikkausliigassa peräti yhdeksän kautta Rovaniemen Palloseurassa (1990-1999). Uransa kaksi viimeistä kautta Kemppainen pelasi MYPA:n riveissä, jossa hän voitti myös kaksi kertaa liigan pronssimitalit. 17 maalia 261 pelaamassaan Veikkausliigan ottelussa iskenyt Kemppainen tuli tunnetuksi varmoista ja tasaisista otteistaan pelistä toiseen.



Mauri Keskitalo

s. 25.9.1965 Oulu

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 250 / 63
Seurat: Kuusysi, MyPa, Kotkan TP, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

”Mane” Keskitalo muistetaan ennen kaikkea hänen ajastaan Anjalankoskella. Oululaislähtöinen maalitykki sai kaulaansa neljä hopeista mitalia MyPa-aikanaan. Parhaalla kaudella MyPassa Keskitalo paukutti peräti 15 maalia 33 pelissä. Lähes samaan hän ylsi toiseksi viimeisellä pääsarjakaudellaan Kotkan TP:ssä osuen 13 kertaa.



Timo Kivilompolo

s. 12.10.1965, Pietarsaari

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 190 / 24
Seurat: Jaro, VPS
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Pietarsaaren oma poika Timo Kivilompolo debytoi pääsarjatasolla jo SM-sarjan aikana. Pietarsaaren Innon kasvatti pelasi Jarossa koko senioriuransa lukuun ottamatta yhden kauden visiittiä naapuriseura VPS:ssa kaudella 1997, jossa hän voitti hopeamitalin. Keskikentällä uurastanut Kivilompolo oli koko 1990-luvun ajan Jaron runkopelaajia ja tunnettiin muiden avujensa ohella vuorenvarmana rangaistuspotkuspesialistina.



Tommi Koivistoinen

s. 10.7.1970 Tampere

Pelipaikka:maalivahti
Liigaottelut / maalit: 276 / 0
Seurat: Ilves, PPT, Jazz, TPV, HJK, TamU, Atlantis, Allianssi
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Tamperelaislähtöinen Koivistoinen ehti kokea liigaa useassa seurassa niin Tampereella, Porissa kuin pääkaupunkiseudullakin. Menestystäkin maalivahdille tarttui matkaan, sillä Koivistoinen oli ykkösmaalivahtina niin Jazzin mestaruusvuonna 1993 kuin neljä kautta myöhemmin HJK:ssakin. Kahden mestaruuden lisäksi Koivistoisella on kaapissaan yksi hopeamitali ja yksi pronssi.



Jarkko Koskinen

s. 31.1.1975 Lahti

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 284 / 11
Seurat: MyPa, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

FC Lahden superkapteeni nousi peliurallaan lahtelaisen fuusioseuran kasvoiksi. Periksi antamaton pelityyli toi paljon varoituksia ja vapaapotkuja mutta piti samalla vastustajan hyökkäyksen aisoissa. Koskinen kantoi vastuuta myös erikoistilanteissa ja oli isossa roolissa etenkin seuran alkutaipaleella. 20.10.1999 Koskinen iski rangaistuspotkusta maalin Jaron verkkoon ratkaisten FC Lahden liigapaikan myös tuleville kausille.



Jukka Koskinen

29.11.1972, Lahti

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 216 / 13
Seurat: Reipas, MYPA, Haka, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 17 / 1

Jukka Koskinen aloitti pääsarjauransa kasvattajaseurassaan Reippaassa jo kaudella 1989. Topparin ura kiertyi MYPAn, Hollannin pääsarjan ja Hakan kautta takaisin Lahteen. Yhden mestaruuden, peräti neljä hopeaa ja yhden pronssin liigaurallaan voittanut Koskinen oli puolustuksen todellinen johtohahmo, jota arvostivat kentällä niin omat kuin vastustajatkin.



Mika Kottila

22.9.1974 Helsinki

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 204 / 64
Seurat: HJK, FinnPa, RoPS, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 31 / 6

Isokokoinen target-hyökkääjä Mika Kottila loi pitkän uran Veikkausliigassa, jonka aikana hän iski 64 maalia. ”Hirvi” voitti liigan maalikuninkuuden kaudella 2002, jolloin hän paukutti peräti 18 maalia. HJK:n riveissä hyökkääjä pääsi kolme kertaa juhlimaan myös Suomen mestaruutta. Maajoukkueessa 31 kertaa esiintynyt Kottila pelasi urallaan myös Ruotsissa, Norjassa sekä Englannissa. Veikkausliigauransa hän päätti kauteen 2006.



Jussi Kuoppala

28.6.1974, Ylistaro

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 247 / 3
Seurat: Ilves, TamU
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Topparin tonttia Tampere Unitedissa seuran historian alusta saakka pitkälle 2000-luvulla hallinnut Jussi Kuoppala ei ehkä saanut kaikkea ansaitsemaansa arvostusta hienolla urallaan, mutta tamperelaisille jalkapalloilun ystäville mies on sankari vailla vertaa. Perusvarma puolustuksen tukipylväs ei noussut otsikoihin tekemällä maaleja, mutta Kuoppala kuului TamU:n menestyksen ehdottomiin kulmakiviin.



Mika Lehkosuo

s. 8.1. 1970 Helsinki

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 190 / 26
Seurat: HJK, FF Jaro
A-maaottelut / maalit: 17 / 0

Vuonna 1993 pääsarjauransa aloittanut Mika Lehkosuo puhkesi kukkaan melkoisen myöhään. 23-vuotiaana Veikkausliiga-debyyttinsä tehnyt keskikenttäpelaaja nousi aina A-maajoukkueeseen saakka ja oli kantavia voimia HJK:n pelatessa Mestarien liigassa 90-luvun lopussa. On Hongassa tehnyt valmentajana pitkäjänteistä työtä ja saavutti heti ensimmäisellä pääsarjakaudellaan Eurocup-paikan espoolaisseuralle.



Petri Lehtonen

s. 23.10.1975

Pelipaikka:puolustaja/ keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 198 / 7
Seurat: Inter, KooTeePee, RoPS
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

TuTon kasvatti Petri Lehtonen pelasi Interissä lähes kymmenen vuotta heti seuran perustamisesta lähtien, joista kuusi viimeisintä liigassa. Hän pystyi pelaamaan sekä puolustuksessa, että keskikentällä, mutta parhaimmillaan hän kuitenkin oi puolustavassa roolissa. Liigauran jälkeen peliura jatkui vielä Ykkösessä. Lehtosen pikkuveli Henri Lehtonen on Interin kapteeni tällä hetkellä.



Janne Lindberg

s. 24.5.1966 Kuusankoski

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 249 / 21
Seurat: Kumu, Haka, MyPa
A-maaottelut / maalit: 34 / 1

Taisteleva keskikenttäpelaaja pelasi itsensä fanien sydämiin missä tahansa pelasikin. Lindberg hankki kannuksensa MyPassa jossa hän löi itsensä koko kansan tietoisuuteen ja aina maajoukkueeseen saakka. Kävi hakemassa tuntumaa myös ulkomailta, mutta palasi vielä MyPaan päättämään upean uransa.



Samuli Lindelöf

s. 18.1.1976 Hanko

Pelipaikka:hyökkäys / keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 154 / 15
Seurat: FC Inter
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Samuli Lindelöf on Hangö IK:n kasvatti; tie Hangosta vei isompiin ympyröihin ja FC Interin paitaan jo vuonna 1994. Lindelöf nousi nopeasti fanien suosikiksi ja todelliseksi legendaksi Interissä, vaikka tehot eivät olleet päätä huimaavia. Seurauskollisuudesta kertoi jotain se, että Interin logo oli tatuoituna miehen rintaan. Lindelöfin peliura päättyi vuonna 2005 selkävaivoihin.



Kimmo Lipponen

s. 9.12.1962 Sipoo

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 112 / 4
Seurat: TPS, VPS
A-maaottelut / maalit: 6 / 0

Lipponen pelasi liigassa jo paljon ennen Veikkausliigan perustamista ja otteluita pääsarjakentillä on koossa yli 300, minkä lisäksi pelejä kertyi melkoinen määrä myös ulkomailla. Keskikentällä tahtipuikkoa heiluttanut Lipponen oli Veikkausliigan alkukausina TPS:n keulakuvia. Lipponen on peliuransa jälkeen tehnyt mittavan uran valmennus- ja koulutuspuolella.



Ismo Lius

s. 30.11.1965 Lahti

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 176 / 84
Seurat: HJK, Kuusysi, RoPS, MyPa, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: 36 / 4

Ismo Lius on nelinkertainen Suomen mestari ja maalikuninkuuden voittaja. Peliura päättyi vuonna 1999 FC Hämeenlinnan riveissä, ja sen jälkeen mies on luonut uraa valmennuspuolella. Pelaajan Lius oli maalitykki vailla vertaa, jonka tehot liigassa puhuvat puolestaan. Lius pitää edelleen Veikkausliigan yhden kauden hattutemppuennätystä nimissään. Kaudella 1992 niitä syntyi kolme.



Pekka Lyyski

26.7.1953 Kokkola

Pelipaikka:valmentaja
Liigaottelut / maalit: /
Seurat: IFK Mariehamn
A-maaottelut / maalit: /

IFK Mariehamn nousi raketin lailla suomalaisen jalkapallotaivaan ylimmälle tasolle 2000-luvun puolivälissä ja jos seuran menestys pitää yksilöidä yhteen henkilöön, on hän varmasti pitkäaikainen päävalmentaja Pekka Lyyski. Lyyski nosti IFK:n Kakkosesta Veikkausliigaan ja on ollut avainasemassa naulaamassa IFK:n ja ahvenanmaalaisen jalkapalloilun pysyvästi liigatasolle.



Juha Malinen

16.7.1958 Oulu

Pelipaikka:valmentaja
Liigaottelut / maalit: /
Seurat: TPS, MYPA, KuPS, AC Oulu
A-maaottelut / maalit: /

Juha Malinen puhkaisi kaudella 2010 vasta toisena Veikkausliigavalmentajana 350 liigaottelun rajapyykin. Tulisieluinen valmentaja saavutti menestystä jo TPS:ssa 1990-luvulla ja nosti vuosituhannen vaihteessa MYPAn pysyvästi Veikkausliigan kärkeen. Kazakstanissakin valmennusoppejaan jakanut Malinen on nyt isossa roolissa kotikaupunkinsa jalkapalloilun vakiinnuttamisessa Veikkausliigakartalle.



Kari Martonen

13.3.1963, Valkeakoski

Pelipaikka:valmentaja
Liigaottelut / maalit: /
Seurat: Haka (2-valm.), FC Honka (2-valm.), JJK
A-maaottelut / maalit: /

Pitkään arvokasta kokemusta kakkosvalmentajana ensin Hakassa ja sen jälkeen Hongassa kerännyt Kari Martonen otti vastaan ensimmäisen päävalmentajan pestinsä JJK:ssa kaudeksi 2010. Lyhyessä ajassa arvostettuun asemaan Jyväskylässä nousseella Martosella on takanaan mittava liigaura myös pelaajana. Hän pelasi Hakassa kausina 1990-96 144 liigaottelua ja viimeisteli kuusi maalia.



Antti Muurinen

5.3.1954 Helsinki

Pelipaikka:valmentaja
Liigaottelut / maalit: /
Seurat: Kuusysi, FF Jaro, HJK, FC Lahti
A-maaottelut / maalit: /

KontU:ssa valmennusuransa ensimmäiset kannukset hankkinut ja sittemmin suomalaisen jalkapalloilun legendaksi noussut Antti Muurinen aloitti valmentamisen pääsarjatasolla Kuusysissä jo ennen Veikkausliigan aikaa. Liigassa hän on Kuusysin ja HJK:n peräsimessä voittanut kolme mestaruutta ja kolme hopeaa ennen kautta 2010. Muurinen toimi 2000-luvun alusta lähtien pitkään A-maajoukkueen päävalmentajana, mutta on siitä huolimatta ottelumäärällä mitattuna Veikkausliigahistorian selkeästi kokenein valmentaja.



Ilkka Mäkelä

s. 25.6.1963 Elimäki

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 271 / 9
Seurat: MP, Kuusysi, RoPS, FC Lahti, MyPa
A-maaottelut / maalit: 12 / 0

Ilkka Mäkelä muistetaan peräänantamattomana ja tyylikkäänä puolustajana joka hallinnoi alakertaa. Uransa ehtoopuolella Mäkelää vaivasivat loukkaantumiset ja hän keskittyi enemmän valmennukseen. Pelaajana hän ei koskaan voittanut mestaruutta, mutta jo toisena päävalmentajakautenaan hän johdatti MyPan mestaruuteen.



Rami Nieminen

s. 25.2.1966 Tampere

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 347 / 78
Seurat: PPT, Jazz, Jokerit
A-maaottelut / maalit: 14 / 0

Rami Nieminen päätti huikean uransa vuonna 2004 Jazzin paidassa. Hän vietti pääsarjassa pelanneissa porilaisjoukkueissa yhteensä 16 kautta voittaen mestaruuden kahdesti. Pelasi urallaan huikeat 459 pääsarjaottelua. Hän on edelleenkin tilastoykkösenä. Niemisen oikea-aikaiset katkot ja hyvä pelisilmä olivat perusteina hänen tasaisen varmoille esityksille.



Jussi Nuorela

11.8.1974 Valkeakoski

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 189 / 18
Seurat: Haka, MYPA, TPS, Inter
A-maaottelut / maalit: 20 / 0

Vahvaotteinen toppari Jussi Nuorela pelasi Veikkausliigassa yhteensä 189 ottelua. Uransa hän päätti kauteen 2008, jolloin hän voitti Suomen mestaruuden Interin riveissä. Nuorela juhli mestaruutta myös vuonna 1995, jolloin hän pelasi Hakassa. Hienon liigauran pelannut toppari loi myös pitkän uran kansainvälisillä kentillä, jossa hän pelasi Hollannissa, Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä sekä Turkissa. A-maaotteluita Nuorela pelasi 20.



Ville Nylund

14.8.1972, Kokkola

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 285 / 3
Seurat: FC Oulu, Jaro, HJK
A-maaottelut / maalit: 21 / 0

Ville Nylund pelasi Veikkausliigaa jo kaudella 1992 FC Oulun riveissä ja edusti myös FF Jaroa ennen siirtymistään HJK:n riveihin kaudeksi 1997. Kauteen 2006 saakka Klubin riveissä pelannut Nylund muistetaan tunnollisen laitapuolustajan perikuvana ja on ehdottomasti yksi paitsi Veikkausliigan myös HJK:n legendoja. Mestaruuksia tilille kertyi kolme ja hopeamitaleita lisäksi neljä kappaletta.



Kai Nyyssönen

10.6.1972, Kuopio

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 217 / 41
Seurat: KuPS, Haka, FC Hämeenlinna
A-maaottelut / maalit: 2 / 0

Kuopiolaisen jalkapallokoulun kasvatti aloitti liigauransa kotikaupunkinsa ylpeyden KuPS:n riveissä mutta suurimmat menestykset Kai Nyyssönen saavutti Hakassa, jossa hän oli suuressa roolissa kolmessa mestaruudessa kausina 1995 ja 1999-2000. Useammassakin maassa myös ulkomailla pelannut Nyyssönen palasi viimeisiksi aktiivivuosikseen KuPS-paitaan ja on peliuransa päättämisen jälkeen niittänyt mainetta valmennustehtävissä.



Tuomo Paakkari

s. 6.8.1974 Kotka

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 123 / 2
Seurat: Kotkan TP, FC KooTeePee
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Monet sanoivat, että Tuomo Paakkarin lopettaessa Kotkasta poistui viimeinen silaus ahtaajafutiksesta - positiivisessa mielessä. Paakkari luuti puolustuksessa asenteella, joka suututti vastustajan kannattajia mutta ilahdutti omia. Paakkari pelasi koko uransa Kotkassa ja onnistui kausilla 2003 ja 2006 viimeistelemään ainoat maalinsa Veikkausliigassa.



Tomi Pakarinen

s. 31.10.1969, Sippola

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 112 / 2
Seurat: TP-Seinäjoki, RoPS, MyPa
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Anjalankoskella syntynyt Pakarinen aloitti Veikkausliigauransa huomattavasti pohjoisempana TP-Seinäjoen paidassa. RoPS:n kautta luunkova toppari siirtyi takaisin kotikonnuilleen Anjalankoskelle, jonka rivissä hän voitti kolmena perättäisenä kautena pronssia (1999-2001). Pakarisen ehdottomat vahvuudet pelaajana ovat oikea-aikaisuus, loistavat avaukset sekä hyvä pelisilmä. Pakarinen pelasi vielä kaudella 2007 KTP:n paidassa Miesten Kakkosessa.



Steven Polack

10.1.1961 Birmingham

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 184 / 15
Seurat: RoPS, Inter
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Polack esiintyi ensi kertaa Suomen kentillä jo kaudella 1984 RoPSin paidassa. Jalkapalloilun kotimaasta Englannista kotoisin oleva toppari toi rovaniemeläisten takalinjoille kovuutta ja asennetta ja 11 kauden aikana Polack nousi todelliseksi suosikiksi kannattajien keskuudessa ja arvostetuksi pelaajaksi myös vastustajien silmissä. Viimeiset liigakautensa Polack pelasi FC Interissä 1996-97 ennen siirtymistään valmennustehtäviin.



Ville Priha

s.19.9.1975, Jyväskylä

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 131 / 37
Seurat: VPS
A-maaottelut / maalit: 2 / 0

Ville Priha on JJK:n kasvatti, joka teki jalkapallouransa VPS:n paidassa. Priha teki debyyttinsä vuonna 1997 ja voitti heti ensimmäisillä kahdella kaudellaan hopeaa. Priha iski Vepsulle vuodesta toiseen tärkeitä maaleja ja hyvät otteet nostivat hänet maajoukkueeseen asti. Loukkaantumiset lopulta katkaisivat hyökkääjän uran. Priha on tehnyt hyvää työtä uransa jälkeen kasvattajaseuransa JJK:n valmentajana, kun hän on ollut nostamassa jyväskyläläisiä Kakkosesta kohti Veikkausliigaa.



Mika Pulkkinen

s. 29.12.1972 , Kotka

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 81 / 9
Seurat: TP-Seinäjoki, Kotkan TP, Atlantis, Allianssi, KooTeePee
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Mika Pulkkinen ehti edustaa Veikkausliigauransa aikana useata seuraa. Hyvän tekniikan ja pelisilmän omannut Pulkkinen pelasi myös ulkomailla Hollannissa Heerenveenissa, josta hän siirtyi Itävaltaan Bregenziin. Pulkkinen oli hyvin ylöspäin pelaava sekä älykäs keskikenttäpelaaja. Kotkan pelinrakentamisen sielu päätti uransa odotetusti KooTeePeen paidassa.



Marko Rajamäki

3.10.1968 Göteborg

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 199 / 73
Seurat: TPS, MyPa, Inter
A-maaottelut / maalit: 16 / 3

Ruotsalaissyntyinen Marko ”Rapa” Rajamäki on turkulaiskoulun kasvatti ja kova maalintekijä, joka pelasi uransa aikana enimmäkseen TPS:n paidassa. Uransa aikana hän pelasi myös hetken aikaa niin Saksassa kuin Skotlannissakin. Rajamäen mitalikaappiin ei koskaan tullut sitä kirkkainta mitalia kuin Suomen Cupin muodossa, mutta nykyisin hän tavoittelee sitä TPS:n valmentajan roolissa.



Rami Rantanen

25.11.1968, Helsinki

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 271 / 22
Seurat: Reipas, Kuusysi, HJK, PK-35, Jokerit, Atlantis, Allianssi
A-maaottelut / maalit: 18 / 1

Jo kaudella 1987 SM-sarjassa HJK:n paidassa debytoinut Rami Rantanen tunnettiin todellisena keskikentän taistelijana, joka esimerkillään sytytti muutkin. Kotimaan kenttien lisäksi hän pelasi kolme kautta Trelleborgissa, Ruotsissa. Neljä Suomen mestaruutta ja kaikkiaan peräti yhdeksän mitalia yli 320 ottelua käsittäneellä pääsarjaurallaan voittanut Rantanen päätti aktiivikautensa hopeamitaleihin Allianssin kapteenina kaudella 2004.



Vesa Rantanen

s. 7.11.1969 Pori

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 354 / 6
Seurat: PPT, Jazz, Inter
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Vesa Rantanen on Rami Niemisen ohella porilaisen jalkapalloilun suuri puolustajalegenda. Kahta Inter-kautta lukuun ottamatta porilaisseuroille uskollisena pysynyt Rantanen oli todellinen puolustajan perikuva. Maalintekijätilastoissa mies ei juuri juhlinut, kuten viimeisen kymmenen aktiivikauden aikana tehty yksi maali osoittaa. Rantanen oli mukana juhlimassa Jazzin molempia Suomen mestaruuksia kausina 1993 ja 1996. Kaikkiaan Rantasen pääsarjaura kesti yli 18 vuotta ja hän on yksi vain kahdeksasta 400 pääsarjaottelun rajan ylittäneestä pelaajasta.



Juha Reini

19.3.1975, Kokkola

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 54 / 0
Seurat: VPS
A-maaottelut / maalit: 23 / 0

Juha Reini loi uransa pitkälti Belgian ja Hollannin pääsarjoissa, mutta mies muistetaan Pohjamaalla edelleen pelaajana myös VPS:n riveistä 1990-luvun puolivälistä. Vahva laitapuolustaja kärsi myöhemmin urallaan paljon loukkaantumisista, jotka käytännössä katkaisivat myös maajoukkueuran ennen aikojaan. Reini on aktiiviuransa jälkeenkin ollut aktiivisesti lajin parissa ja osaltaan kehittämässä Veikkausliigaa VPS:n taustalla.



Juha Riippa

12.9.1968 Kokkola

Pelipaikka:puolustaja/keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 302 / 39
Seurat: Ilves, KPV, PPT, Jazz, HJK, Jazz
A-maaottelut / maalit: 1 / 0

Monta eri seuraa uransa aikana edustanut Juha Riippa tunnetaan parhaiten Porissa Jazzin paidasta, jota hän edusti yhteensä kymmenen kauden ajan ollen myös joukkueen kapteeni. Tuona aikana hän voitti niin SM-kultaa kuin pronssiakin, hopeaa hän tosin juhli HJK:n paidassa. Riippa edusti myös skotlantilaista Hiberniania, jossa hän pelasi yhden ottelun.



Kari Rissanen

29.8.1966 Helsinki

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 303 / 15
Seurat: HJK, Ilves, FinnPa, Jokerit, Atlantis, Allianssi
A-maaottelut / maalit: 25 / 1

Kovaotteinen ”Kaje” pelasi yhtä Ilves-kautta lukuun ottamatta koko miltei 20-vuotisen pääsarjauransa pääkaupunkiseudulla. Suurimmat menestykset tulivat HJK:n paidassa, mutta liigakentillä Rissanen nähtiin Allianssin väreissä vielä kaudella 2003. Pääsarjapelien määrä jäi kaikkiaan harmittavasti yhden päähän 400:n rajasta.



Jyrki Rovio

4.3.1968 Kuopio

Pelipaikka:maalivahti
Liigaottelut / maalit: 275 / 0
Seurat: KuPS, Kuusysi, Inter, Jazz
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Kuopiolaisen jalkapallokoulun kasvatti Rovio teki urallaan pitkän kierroksen, joka päättyi lopulta takaisin KuPS-paitaan kausiksi 2001-02. Kuusysissä Rovio torjui yhden mestaruuden ja yhden hopean. Luotettavana maalivahtina hänet muistetaan hyvin lisäksi FC Interin ja FC Jazzin riveistä. Liigaurallaan 87 nollapeliä pelannut Rovio on Tommi Koivistoisen jälkeen eniten liigaotteluita pelannut maalivahti.



Jukka Ruhanen

16.4.1971 Mikkeli

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 290 / 66
Seurat: MP, Jazz, Haka, MyPa
A-maaottelut / maalit: 14 / 3

Mikkeliläislähtöinen Jukka Ruhanen pelasi monen monta kautta kasvattiseurassaan MP:ssä, mutta menestyneimmän aikakautensa hän pelasi Hakassa. Valkeakoskella hän juhli kolmea Suomen mestaruutta ja kahdesti Suomen Cupin voittoa. Valmennuspuolelle uransa jälkeen siirtynyt Ruhanen valmentaa nykyisin Hakan junioreita.



Jarmo Saastamoinen

s. 20.9.1967 Helsingin maalaiskunta

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 236 / 10
Seurat: Kuusysi, Jaro, HJK, Haka
A-maaottelut / maalit: 21 / 0

Saastamoinen ehti edustaa urallaan Reipasta, Kuusysiä, Jaroa ja HJK:ta ennen kuin päätti uransa Hakassa kaudella 2001. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin HJK:n paidassa jossa hän oli mukana HJK:n Mestarien liiga -joukkueessa. Kovaluinen, mutta aina rehti herrasmies kuului aina joukkueensa luottopelaajiin kunnossa ollessaan. Hän pääsi kolmasti juhlimaan myös Suomen mestaruutta.



Kari Sainio

24.5.1975, Virrat

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 159 / 6
Seurat: Tampere Utd
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Kari Sainio debytoi Veikkausliigassa vasta hiukan ennen 25-vuotispäiväänsä Tampere Unitedin paidassa kaudella 2000. Kovaluinen keskikenttämies nousi välittömästi joukkueen luottopelaajaksi ja olit tärkeä lenkki myös tamperelaisten mestaruudessa kaudella 2001. Monet vastustajat kentällä tiukalla vartioinnillaan turhauttanut Sainio oli vahva pelaaja puolustussuuntaan ja pystyi sen lisäksi rakentamaan oman joukkueen peliä ylöspäin.



Petri Sulonen

20.6.1963 Pori

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 263 / 10
Seurat: TPS, Jazz
A-maaottelut / maalit: 10 / 0

Porilaislähtöinen Sulonen loi uransa TPS:n raitapaidassa, josta hän 13 kauden jälkeen palasi vielä Jazziin kaudella 2000, jossa viimeinen liigaottelu kirjautui tilille 37-vuotiaana. Luotettava ja erittäin harvoin sivussa peleistä ollut Sulonen jäi ilman mestaruutta, mutta cupin voittoa hän juhli kahdesti TPS:n kanssa. Sulonen kuuluu harvalukuiseen yli 400 pääsarjaottelua pelanneiden legendojen kerhoon.



Janne Suokonautio

20.5.1968, Outokumpu

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 129 / 16
Seurat: Kumu, HJK, Haka, FinnPa, PK-35
A-maaottelut / maalit: 4 / 0

Hongan kasvatti Janne Suokonautio debytoi pääsarjassa jo SM-sarjan aikana ja ehti urallaan edustaa useampaa seuraa. Taitava keskikenttämies saavutti suurimmat menestyksensä HJK:n riveissä, jossa rooli etenkin mestaruuskaudella 1992 oli erittäin suuri. Mitaleita Suokonautiolla on palkintokaapissa myös Hakasta, FinnPasta ja PK-35:stä.



Kimmo Tarkkio

15.1.1966 Helsinki

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 178 / 79
Seurat: HJK, Haka, Kuusysi, FinnPa, VPS
A-maaottelut / maalit: 33 / 3

Jalkapallokenttien boheemina taiteilijaluonteena tunnettu Kimmo Tarkkio oli väkivahva, nopea ja erittäin maaliahne hyökkääjä. Parhaiten menestystä hän takosi HJK:ssa voittaen kolme mestaruutta putkeen, mutta mitalitili täydentyi myös myöhemmin Hakassa, Kuusysissä ja VPS:ssa. Ulkomailla maalitykki Tarkkio pelasi Ruotsissa ja Portugalissa.



Ari Tegelberg

s. 21.4.1963 Kajaani k. 29.2.2000 Rovaniemi

Pelipaikka:hyökkäys
Liigaottelut / maalit: 230 / 80
Seurat: RoPS, HJK
A-maaottelut / maalit: 15 / 1

Rovaniemen taskuraketti oli useiden vuosien ajan puolustajien riesana yhteensä 11 kautta. Vikkeläkinttuinen ja kärkäs hyökkääjä iski uransa aikana peräti 84 osumaa. Peräti kymmenen niistä kului RoPS:n riveissä ja hän on edelleen RoPS:n kaikkien aikojen paras maalintekijä. Tegelberg kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa vuonna 2000.



Aarno Turpeinen

21.3.1971 Oulu

Pelipaikka:puolustus
Liigaottelut / maalit: 358 / 7
Seurat: OTP, FC Oulu, RoPS, HJK
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Oulussa jalkapallo-oppinsa saanut Aarno Turpeinen tuli Klubiin kaudeksi 1995 ja oli siitä lähtien lähes vuosikymmenen HJK:n luottopuolustajia ja alakerran tukipilareita. Voitti HJK:ssa kaikenvärisiä mitaleita ja oli mukana valloittamassa Mestarien liigaa kaudella 1998-1999. Pelaajauransa kauteen 2004 päättäneelle Turpeiselle kertyi pääsarjapelejä huimat 364. Loistavan pelisilmän omannut Turpeinen työskentelee nykyään tietysti.. optikkona.



Jari Vanhala

s. 29.8.1965 Helsinki

Pelipaikka:hyökkääjä
Liigaottelut / maalit: 236 / 85
Seurat: FF Jaro, HJK, FinnPa, FC Inter
A-maaottelut / maalit: 23 / 2

Grankulla IFK:ssa uransa aloittanut Vanhala debytoi liigassa vasta 25-vuotiaana Jaron riveissä, mutta heti ensimmäisellä kaudella mies oli sarjan parhaita hyökkääjiä. Jarosta tie jatkui HJK:n raitapaitaan, jossa tuulennopean hyökkääjän jälki oli yhtä vakuuttavaa kuin Pietarsaaressa. FinnPaa ja FC Interiäkin liigaurallaan edustanut Vanhala palasi vielä ennen lopettamistaan GrIFK:n riveihin.



Vesa Vasara

16.8.1976, Helsinki

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 226 / 26
Seurat: HJK, Jokerit, FF Jaro, FC Honka
A-maaottelut / maalit: 12 / 0

HJK:ssa Veikkausliigauransa alkukaudet pelannut Vesa Vasara päätyi Ruotsissa saakka tehdyn kierroksen jälkeen Hongan riveihin kaudelle 2005 ja kokenut laituri toi espoolaisjoukkueeseen mittaamattoman arvokasta rutiinia sen ensimmäisellä liigakaudella vuotta myöhemmin. Laidaltaan terävästi myös maalintekoon pyrkineen Vasaran palkintokaappiin kertyi yksi kappale kaikenvärisiä mitaleita.



Niklas Widjeskog

24.2.1969, Teerijärvi

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 149 / 11
Seurat: KPV, Jaro
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Pääosan Veikkausliigaurastaan FF Jaron paidassa pelannut Niklas Widjeskog muistetaan etenkin Pietarsaaressa mainiosti. Keskikenttämies kuului Jaron avainpelaajiin kuuden kauden ajan 1990-luvulla. Ruotsissakin urallaan pelannut Widjeskog pelasi uransa loppuvuodet kotikuntansa ylpeyden TUS:n riveissä, jossa hän toimi myös valmentajana. Jaroon Widjeskog palasi vielä valmennustehtäviin ennen kuin kauden 2007 jälkeen siirtyi juniorivalmennuksen pariin.



Andras Vilnrotter

19.5.1967, Budapest (HUN)

Pelipaikka:maalivahti
Liigaottelut / maalit: 173 / 0
Seurat: Haka, HJK
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Andras Vilnrotter saapui Veikkausliigaan kaudella 1998 jo kokeneena maalivahtina. Unkarilainen oli isossa roolissa Hakan kolmen mestaruuden putkessa pelaten kauden kaikki ottelut valkeakoskelaisten maalilla niin kaudella 1999 kuin 2000. Todellinen mestarimaalivahti juhli mestaruutta vielä kahdesti HJK:n paidassa ja vei näin pelaamillaan seitsemällä liigakaudella peräti viisi kultamitalia palkintokaappiinsa.



Jarkko Wiss

s. 17.4.1972, Tampere

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 240 / 31
Seurat: TPV, Jaro, HJK, Tampere United
A-maaottelut / maalit: 45 / 3

Jarkko Wiss on nelinkertainen Suomen mestari, joka päätti uransa viime kauden jälkeen. A-maajoukkueessa 45 ottelua pelannut tamperelainen pelasi ulkomailla Norjassa, Englannin ja Skotlannissa. Kotimaan kentillä nykyään Tampere Unitedin urheilutoimenjohtajana toimiva Wiss edusti TamU:n ohella TPV:tä, Jaroa ja HJK:ta



Mikko Vuorela

8.11.1967

Pelipaikka:erotuomari
Liigaottelut / maalit: 220 / 0
Seurat:
A-maaottelut / maalit: 0 / 0

Vuonna 1986 erotuomariuransa aloittanut Mikko Vuorela toimi ensi kertaa Veikkausliigaerotuomarina kaudella 1994 Valkeakoskella ja päätti uransa 220 liigaottelun jälkeen lokakuussa 2008 samaisella Tehtaan kentällä klassikko-ottelussa Haka-HJK. Lähes sata kansainvälistä ottelua tuominnut Vuorela on eniten pääsarjaotteluita tililleen kerännyt erotuomari Suomessa. Sekä Palloliiton että liigapelaajien useaan kertaan vuoden erotuomariksi valitsema Vuorela on ensimmäinen erotuomari, joka on nimetty Veikkausliigan Legendaksi.



Sami Ylä-Jussila

s. 7.10.1969 Helsinki

Pelipaikka:keskikenttä
Liigaottelut / maalit: 245 / 29
Seurat: HJK, FC Oulu, Ponnistus, PK-35, Jokerit, Atlantis
A-maaottelut / maalit: 4 / 0

Espoossa jalkapallo-oppinsa saanut Sami Ylä-Jussila oli erittäin taitava keskikentän pelaaja, joka pystyi pelaamaan myös puolustuksessa. 1990-luvun puolivälissä yksi espoolaisen jalkapalloilun keulakuvista piti pari vuotta taukoa liigaympyröistä, kun kaksi edellistä kautta oli päättynyt putoamiseen. Veri veti kuitenkin takaisin kentälle ja ura jatkui liigatasolla vielä useamman vuoden.



Harri Ylönen

21.12.1971 Kuopio

Pelipaikka:puolustaja
Liigaottelut / maalit: 278 / 18
Seurat: KuPS, Haka
A-maaottelut / maalit: 45 / 1

Moni muistaa Harri Ylösen Hakan pelaajana, mutta kuopiolaisen jalkapallokoulun kasvatti aloitti Veikkausliigauransa KuPS:n paidassa ja myös päätti sen tutuissa keltamustissa väreissä kaudella 2009. Väliin mahtui kolme mestaruutta Hakassa ja useampi kausi Norjan pääsarjassa. Ylönen hallitsi useamman pelipaikan niksit, mutta suuri yleisö muistaa hänet ennen kaikkea vasemman laitapuolustajan paikalta.



Hienon urheilukulttuurin keskeinen osa on aito arvostus, joka kuuluu urheilijoille ja toimijoille – nykyisille ja entisille – kaikilla tasoilla.

Sellaisen urheilukulttuurin kehittämisessä Veikkaus haluaa olla mukana.

Respect-ohjelman tarkoituksena on antaa arvostuksen ja kannustuksen osoittamisen työvälineitä, lujittaa yhteishenkeä ja vahvistaa urheilun ydintä. Samalla Respect toimii urheiluyhteisöille oivallisena markkinointivälineenä.

Perinne, arvostus, mukanaolo ja innostus siirtyvät sukupolvelta toiselle. Respect on jokaisen urheiluihmisen ja jokaisen urheiluyhteisön asia. Olemme päättäneet sisällyttää Respectin yhtenä elementtinä kaikkeen urheiluväen kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Risto Nieminen
Toimitusjohtaja, Veikkaus Oy