Viekö Sixten Boström FF Jaron Veikkausliigan kolmannelle kierrokselle ja varmistaa paikan ensi vvuoden liigassa? Se selviää lauantaina 31.8. otteluissa Jaro-Allianssi sekä KuPS-FC Hämeenlinna.
12.4.2006 10:48:00

Liigaikkuna: Jako kahteen lähestyy

Veikkausliigan toisesta ottelukierroksesta on pelaamatta vielä kierros. Sama pätee myös Ykkösen runkosarjaan. Ensi viikonlopun jälkeen tiedetään, ketkä taistelevat mitaleista ja ketkä paikasta ensi kauden Veikkausliigassa.

Jo ennen viimeistä liigakierrosta on selvää, että HJK lähtee kolmannelle liigakierrokselle piikkipaikalta. Klubi varmisti asian ja neljä kotiottelua voittamalla Interin sunnuntaina Jari Ilolan maalilla. Myös MyPa ja Haka ovat varmuudella neljän parhaan joukossa ja kuittaavat neljä kotiottelua kolmannelle kierrokselle. Neljäs kotiedun saava joukkue on joko Allianssi, TamU tai Inter. Voitto Pietarsaaressa takaisin Allianssille neljännen sijan ja neljä kotipeliä – tasapeli taas antaisi Tampereelle mahdollisuuden ohittaa vantaalaiset. TamU pelaa sunnuntaina kotonaan MyPaa vastaan. Interin mahdollisuudet ovat siinä, että turkulaiset voittavat Hakan Valkeakoskella, Allianssi häviää Pietarsaaressa ja TamU pelaa maksimissaan tasapelin MyPan kanssa. FC Lahden tilanne on sikäli selvä, että joukkue sijoittuu kahden ottelukierroksen jälkeen sijoille 6-7 ja saa kolme kotipeliä.
Kahdeksas kolmannelle liigakierrokselle selviävä joukkue on vielä auki. YLE tulee seuraamaan tiukkaa taistelua Jaron ja KuPS:in välillä, kun joukkueet ovat pelissä jo lauantaina. Pääotteluna näytetään Kuopion ottelu KuPS-FC Hämeenlinna ja ottelusta Jaro-Allianssi nähdään parhaat palat. Lähtökohta on se, että Jaro varmistaa paikkansa – ja Veikkausliigastatuksensa – voittamalla Allianssin. Tasapeli ei riitä muuta kuin siinä tapauksessa, että KuPS ei voita Hämeenlinnaa kotikentällä.
FC Hämeenlinna, VPS ja FC Jazz ovat jo jonkin aikaa voineet keskittyä pelinsä hiomiseen SPL:n järjestämää Veikkausliigan karsintaa varten. Neljäs Ykkösen joukkueiden kanssa pelaava joukkue on siis Jaro tai KuPS.

Kolme selvillä Ykkösestä

Veikkausliigan kolmas kierros pelataan yksinkertaisena sarjana, jossa pisteet jäävät voimaan. SPL:n järjestämä Veikkausliigan karsinta taas pelataan yksinkertaisena kahdeksan joukkueen sarjana, josta kuusi parasta pelaa ensi kaudella Veikkausliigassa. Neljällä kotiottelulla palkitaan Veikkausliigan sijoille 9 ja 10 sijoittuvat joukkueet – eli toinen näistä on KuPS tai Jaro (ellei KuPS romahda lauantaina täysin ja Hämeenlinna ota rökälevoittoa) ja toinen paikka ratkeaa viikonlopun otteluissa. Neljä kotiottelua saavat myös Ykkösen lohkovoittajat eli TPS ja KooTeePee.
Lähtöpisteitä jaetaan siten, että Veikkausliigan sijalle 9 sijoittunut (Jaro – tai KuPS/Hämeenlinna) joukkue saa 3 lähtöpistettä, sijalle 10 sijoittunut 2 lähtöpistettä ja sijalle 11 sijoittunut yhden lähtöpisteen. Ykkösen joukkueista lohkovoittajat saavat yhden lähtöpisteen. Kahden kierroksen jälkeen liigan viimeiseksi sijoittunut joukkue ei saa lähtöpisteitä eivätkä myöskään Ykkösen lohkokakkoset. Koska Veikkausliigan kolme viimeistä joukkuetta, Hämeenlinna, VPS ja Jazz, ovat pisteen välein sarjassa, pelataan ensi viikonloppuna huipputärkeistä lähtöpisteistä häntäpään kamppailuissa.
Ykkösen lohkovoittajat ovat selvillä, sillä TPS ottaa ylivoimaisen voiton Pohjoislohkosta. Etelälohkon ykkönen on puolestaan KooTeePee, joten kaksi parin vuoden sisältä tuttua pääsarjajoukkuetta (KooTeePee toki uudella ilmeellä) ovat yrittämässä paluuta. Etelälohkon kakkossijakin on jo selvä, sillä FC Jokerit on varmistanut paikkansa noususarjassa. Joten kolmaskin liigakokemusta omaava seura on tyrkyllä palaamaan parrasvaloihin. Sen sijaan Pohjoislohkon kakkosssija ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella. RoPS:in loppukausi ei mennyt valmentajavaihdoksesta huolimatta – tai kenties siitä johtuen – suunnitelmien mukaan. Perinteinen seura on häviämässä Pohjoisen kuninkuustaistelun Torniolle, sillä TP-47 on vahvimmin tulossa neljänneksi Ykkösen joukkueeksi nousukarsintaan. Myös GBK:lla on vielä mahdollisuus.
Ensi viikonlopun viimeiselle kierrokselle lähdetään asetelmista, jossa TP-Seinäjoki kohtaa kotonaan Tornion. Jos Tornio voittaa, on joukkue karsinnoissa. Myös tasapeli saattaa riittää. RoPS tarvitsee ehdottomasti voiton TPS:n isäntänä, jos joukkue mielii karsintoihin. Voittokaan ei takaa paikkaa. GBK on RoPS:in kanssa samoissa pisteissä ja joukkue kohtaa vieraskentällä VG:n. Voitto saattaa nostaa kokkolalaiset nousukarsintoihin, mutta omissa käsissä ei heilläkään tilanne ole. Myös Ykkösen Pohjoislohkossa siis riittää jännittämistä ensi viikonloppuna.

FC Hämeelinna ja FC Jokerit ahkerina siirtomarkkinoilla

Nousukarsintoihin valmistautuvat joukkueet niin Veikkausliigassa kuin Ykkösessäkin ovat odotetusti vahvistaneet rivejään ennen kohtalonotteluita. Liigassa KuPS, VPS ja erityisesti FC Hämeenlinna ovat hankkineet ainakin yhden nimekkään vahvistuksen joko kotimaasta tai ulkomailta. Myös Jazz hankki viime hetkillä liigakokemusta Pasi Heinäsen myötä, mutta Jazzin vastuu tulee edelleenkin olemaan loppukaudella rautaisessa kolmikossa Nieminen-Riippa-Rodrigo. KuPS teki hankintansa jo jokin aika sitten, kun ryhmään liittyivät Smirnov ja Kunnas – tosin KuPS:in tilanne ei ole vielä selvä, sillä kuten on jo aiemmin mainittu, Jaro saattaa riippuen viimeisen kierroksen otteluista olla se, joka nousukarsinnassa jatkaa.
VPS puolestaan hankki unkarilaista osaamista Kovacsin nimissä, mutta Hämeenlinnan satsaukset ovat olleet merkittävimmät: Oleg Ivanov, Alex Machado ja Piracaia ovat sellaisia nimiä, joiden varaan voi loppukauden nitro-otteluissa laskea. Myös Kai Nyyssönen paluuta on uumoiltu piakkoin ja Joni Meltorantakin on toipunut sairastuvalta pelivahvuuteen.
Ykkösen puolelta ahkerin haalija on ollut FC Jokerit, joka hankki pelaajistoonsa – sekä seuran toimitusjohtajaksi – Petri ”Kossu” Helinin. Helin aloittikin räväkästi, sillä Jokeriryhmä vahvistui nopeasti Lee Jonesilla, viime kauden Suomen mestarilla TamU:n riveistä. Myös Ville Wallén, Matti Hiukka ja Oscar Geagea ovat tulleet kesken kauden Ville Lyytikäisen ryhmään mukaan. TPS hankki idästä keskikentälleen taitoa, mutta TPS on perusteiltaan niin vahva, ettei suurempiin hankintoihin ollut tarvetta. KooTeePee on myös ollut maltillinen, pitkälti oman kaupungin pelaajista koostuva joukkue hankki vain oman kasvattinsa, Mika Pulkkisen, takaisin Allianssista.
Myös Pohjoislohkon kakkossijasta taistelevat joukkueet ovat pitkälti luottaneet samoihin pelaajiin läpi kauden.

Veikkausliiga, toisen ottelukierroksen viimeinen kierros:

31.8. klo 17.00
KuPS-FC Hämeenlinna (YLE TV2, suora lähetys)
FF Jaro-Allianssi
1.9. klo 18.30
FC Haka-FC Inter
FC Jazz-FC Lahti
Tampere United-MyPa
2.9. klo 18.30
HJK-VPS (Urheilukanava, suora lähetys)

Ykkönen, Pohjoislohkon viimeiset, nousukarsinnan kannalta merkittävät, ottelut:

31.8. klo 16.00
RoPS-TPS
TP-Seinäjoki-TP-47
VG-62-GBK

 


  • Yhteistyössä: