Tuomas Virkkunen on antanut äänen Veikkausliigan tv-otteluille.
28.4.2008 14:51:00

Tuomas Virkkunen - kansanopistosta valtakunnan ykkösselostajaksi

Kulttimaineesta jalkapalloystävien sydämiin pongahtanut 29-vuotias selostaja Tuomas Virkkunen on tänäkin vuonna nostattamassa tunnelmaa Veikkausliigan tv-otteluissa. Poikkeuksellisen innokkaasta selostustyylistään tuttu Virkkunen aloitti toimittajan uransa Voionmaan kansanopistossa radio- ja tv-linjalla.

– Hakeuduin Sport FM:lle työharjoitteluun, kun kaikki muut hakivat jonnekin yliopistoradioihin ja itseäni ei sellaiset kiinnostaneet tippaakaan. Sport FM:ltä tuli kesätyöpaikkasuhde, josta kehittyi määräaikainen työsuhde ja siitä se lähti urheilutoimittajan puolelle, Virkkunen muistelee.

Sport FM:ltä aukeni tilaisuus selostajan hommiin.
– Kysäisin silloiselta päälliköltä, jos saisin selostaa Veikkausliigan matseja. Sitä ennen olin muistaakseni käynyt Urheilukanavalla tekemässä pari koeselostusta Hollannista ja Saksasta. Urheilukanavalle tuli niihin aikoihin Allsvenskanin oikeudet ja kun Sport FM loppu, niin luonnollisen siirtymän kautta olin Urheilukanavaan yhteydessä ja jatkoin selostustyötä.

Virkkunen on kuuluisa asiantuntemuksestaan ja pienistä nippelitiedoistaan, joita moottorileuka päästelee lähetyksessä vähän väliä. Pienillä tiedoilla pyritään luomaan tunnelmaa, sekä peittämään pidemmiksi venyviä hiljaisuuksia. Tästä syystä selostajalla on yleensä vierellään kommentaattori.
– Sitä ei monikaan ymmärrä, että jos kotisohvalta pääsee kunnolla tarkkailemaan peliä, niin näkee niin paljon erilaisia asioita kuin minä selostuksen aikana. Selostamisessa joutuu keskittymään miljoonaan eri asiaan samanaikaisesti. Sikäli kommentaattori olisi ok tuodessaan peliin enemmän analyyttistä puolta. Toisaalta se on vaikeaa, mikäli kemiat eivät vain kohtaa ja ei olla samalla aaltopituudella. Esimerkiksi toinen on matalanprofiilin ihminen, jonka äänentasapainossa ei tapahdu nousuja ja laskuja. Ei sekään koko lähetystä ajatellen palvele, Virkkunen kertoo.

Pelin analyyttinen puoli tapahtuu studiossa.
– Meillä on nyt Veikkausliigassa hieno kaarti niin kentän laidalla kuin studiossa, missä voidaan syventyä peliin sekä ennen että jälkeen ottelun.

Selostukseen valmistautuminen on aina oma tehtävänsä ja selostajasta riippuen taustatyöhön kuluu paljon aikaa. Lähetyksen onnistumisen kannalta taustojen selvittäminen on kuitenkin välttämätöntä.
– Silloin kuin aloittelin, niin tein Allsvenskanin matsiin taustoja sellaiset 14 tuntia. Sitten tajusin, että kaikki puhti oli käytännössä mennyt taustatöihin eikä energiaa riittänyt enää itse selostukseen, joka on kuitenkin luonnollisesti se tärkein juttu. Nykyään taustojen tekemiseen menee 3-5 tuntia. Olen huomannut, että on parempi seurata futismaailmaa koko ajan kuin olla viikon ajan tekemättä mitään. Futismaailmassa tapahtuu viikonkin aikana uskomattoman paljon asioita.

Ilta-Sanomat palkitsi Tuomas Virkkusen helmikuussa 2008 parhaaksi jalkapalloselostajaksi. Aikaisemmin Urheilulehden jalkapalloselostaja rankingissa hän löysi itsensä ensimmäiseltä sijalta. Virkkusen vahvuutena pidetään niin tiukkaa asiantuntemusta, kuin myös todella vahvaa eläytymistä.
– Minulle se on ihan sama mitä peliä selostan. Eikä se tule väkisin, vaan minua aidosti kiinnostaa. Oltiin sitten Pietarsaaressa Jaro-KuPS ottelussa tai Kataloniassa FC Barcelona-Real Madrid matsissa. Aina löytyy joitain mielenkiintoisia asioita, joita voi tuoda esiin kaikille katsojille, mikä on tärkeä juttu. Mielestäni selostajan pääasia on tunnelman luominen, Virkkunen kertoo.

Ensimmäistä kertaa Virkkunen päästetään irti tänään Maarianhaminassa, kun Helsingin Jalkapalloklubi saapuu IFK Mariehamnin vieraaksi. Katso ottelu suorana Urheilukanavalta klo 18.30 alkaen.

Teksti: Kim Kallström

Kirjoittaja toimii työharjoittelussa Veikkausliigan toimistolla.

 


  • Yhteistyössä: