Jari Niemi oli kentän hahmo ratkaisupelissä (kuva: Juha Tamminen)
1.11.2006 8.46.00

TamU on Suomen mestari 2006!

Tampere United otti omansa Veikkausliigan päätöskierroksella kukistamalla HJK:n Finnair Stadiumilla lukemin 0-3 (0-2) yli 7000 katsojan edessä. Helsinkiläiset palkittiin hopeamitaleilla. Tampere Unitedin mestarijoukkue esitellään tuoreessa Liigaikkunassa.

Tamperelaisjoukkue rankattiin kevään ennakkokaavailuissa suurimmaksi mestarisuosikiksi, ja Ari Hjelmin suojatit vastasivat huutoon. Tosin kultamitalien kohtalo meni täpärälle, kun upeasti kauden jälkimmäisen puoliskon pelannut HJK nousi viimeisillä ottelukierroksilla hengittämään aivan tamperelaisten niskaan.

Ratkaisuottelu alkoi molemmilta yllättävänkin pirteästi ja tilanteita syntyi kumpaankin päähän. Ensimmäisen maalipaikan sai 4. minuutilla Klubin Timo Marjamaa, jonka pusku hienon kuvion jälkeen suuntautui hieman ohi yläkulman.

Minuuttia myöhemmin toisessa päässä Aristides Pertot keskitti ja Jari Niemi puski pallon yläriman kautta yli maalin. Pari minuuttia edellisestä Niemi sai yrittää uudelleen, mutta kuti painui hieman ohi alakulman.

Jakson edetessä Klubi sai ehkä hieman paremman otteen pelistä, mutta kovin vaarallisia tilanteita ei tamperelaismaalille saatu luotua. Sen sijaan iski TamU. Pertot vapautti näppärällä syötöllä toppareiden välistä Niemen läpiajoon, ja tämä sijoitti pallon vastaan tulleen Ville Wallénin alta verkkoon.

Lisää kylmää vetta HJK sai niskaansa juuri ennen taukoa, kun pallo jäi vierailijoiden vapaapotkun jälkeen poukkoilemaan helsinkiläisten rangaistusalueelle ajautuen lopulta Niemelle pilkun tuntumaan. Niemen laukaus osui Walléniin, mutta paluupallo kimposi epäonnekkaasta puolustaja Veli Lammesta omaan maaliin. Näin Klubi joutui tauolle tilanteessa, jossa sen piti tehdä kolme maalia uusintaan yltääkseen.

Toiselle puoliajalle isännät tulivat kovalla sykkeellä, mutta aggressiivisuus kostautui vain muutaman minuutin jälkeen. Mika Nurmela tuli rajusti jalkapohja edellä päin Jarkko Wissiä, ja erotuomari Tony Asumaa nosti HJK-kipparille illan toisen keltaisen kortin. Näin "Nure" poistettiin kentältä ja Klubi joutui alivoimalle.

HJK-luotsi Keith Armstrong heitti kentälle lisää hyökkäysvoimaa vaihtamalla David Carlssonin Erfan Zenelin tilalle. Helsinkiläiset hakivatkin aktiivisesti tasoitusta, ja tunnin kohdalla Marjamaa pääsi puskemaan hyvän mylläkän jälkeen, mutta pallo suuntautui vähän yli. Heti seuraavasta hyökkäyksestä laukoi Farid Ghazi, mutta Mikko Kavén torjui varmasti.

TamU sai loistopaikan lisäosumaan 64. minuutilla, kun Pertot ja Niemi juonivat taitavasti Jussi Kujalan läpi. Wallénin oikea-aikainen vastaantulo pelasti vielä Klubin takaiskulta, mutta seuraavasta paikastaan tamperelaiset ratkaisivat pelin.

Niemi pääsi 70. minuutilla onnekkaasti läpiajoon vasemmalta ja laukauksen sijaan hän syötti ovelasti maalin edustalle rynnänneelle Sakari Saariselle, joka ei erehtynyt lähietäisyydeltä. Tähän Klubin taistelu näytti katkeavan, ja loppu kulki tamperelaisten kontrollissa.

Heti 3-0-osuman perään Niemi sai taas yrittää, mutta pallo karkasi avopaikasta taivaisiin. Seuraava tilanne osui Juska Savolaiselle, joka kiersi jo Walléninkin, mutta sijoitus painui sivuverkkoon. Antti Pohja oli tuoda Klubille hieman lohtua reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta kuti kolahti takatolppaan. Jatkotilanteesta Kavén torjui ylänurkasta vaihtomies Mehmet Hetemaj'n laukauksen.

TamU voitti lopulta mestaruuden kuuden pisteen erolla. HJK:n 13 ottelun tappioton putki päättyi viimeiseen peliin, mutta tappiokin riitti hopeamitaleihin FC Hakan kompastuttua kotonaan MyPalle. Klubi voi vielä viikon kuluttua hakea kruunua kaudelleen Suomen Cupin finaalista, jossa vastaan asettuu KPV.