Auge jättää jäähyväiset sunnuntaina. (Kuva: Juha Tamminen)
29.10.2006 20:42:00

Augen viimeinen taisto edessä

Niin kauan kuin Suomessa on pelattu liigajalkapalloilua, myös Tommi Kautonen on ollut mukana. Viimeinen jo SM-sarjan aikana debytoinut pelaaja jättää kentät sunnuntain ottelussa FC Lahti – FC KooTeePee ja samalla päättyy yksi aikakausi suomalaisessa huippujalkapalloilussa.

SM-sarjan ottelu Reipas-KePS lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1989 – yli 17 vuotta sitten – merkitsi alkua eräälle koko Suomen jalkapalloilun historian merkittävimmälle uralle. Sunnuntaina 29. lokakuuta Veikkausliigan ottelussa FC Lahti – FC KooTeePee Tommi Kautonen pelaa uransa 377. ja samalla viimeisen pääsarjaottelun. Veikkausliigan kaikkien aikojen tilastossa ”Auge” on kärjessä 375 ottelulla ennen sunnuntaita.

Kautonen täyttää jouluaattona 35 vuotta. Pelivuosia olisi saattanut olla vielä edessäkin päin, mutta 18 pääsarjakauden konkari päätti, että nyt on oikea hetki ripustaa pelikengät naulaan.
- Itse asiassa mietin asiaa ensi kertaa vuosi sitten viime syksynä. Minulla oli nivusvaivoja ja tuli leikkaus. Päätin kuntouttaa itseni ja pelata vielä vuoden eikä ajatukset ole sen jälkeen muuttuneet, Auge kertoo.
- Loppukesästä ilmoitin päätöksestä seurajohdolle ja valmentajalle.

Reippaan kasvatin viimeisen ottelun myötä suljetaan myös yksi luku lahtelaisen jalkapalloilun historiassa. Auge on viimeinen FC Lahden pelaaja, joka on kantanut pääsarjatasolla Reippaan tai Kuusysin paitaa. Reipasta hän edusti kaudet 1989-91, sen jälkeen FC Hakaa 1992-94, MyPaa 1995-98, VPS:aa 1999-2002 ja FC Lahtea kaudesta 2003 alkaen.
- Reippaassa vietin junnuvuodet ja pääsin edustusjoukkueen mukaan juniorina, Auge sanoo.

Paljon on ehtinyt tapahtua pitkän uran varrella.
- Olosuhteet ovat kehittyneet, on tullut halleja ja lämmitettäviä tekonurmia.
- On ihan ok, että ajatellaan yleisöä, mutta tärkein asia mikä pitää olla kunnossa, on pelikenttä. Sen pitää olla hyvä koko kauden ajan. Olen joskus aloittanut kauden RoPS:ia vastaan Lapinaukean hiekalla. Eihän sellaista voi enää nykypäivänä edes kuvitella, Auge sanoo helpottuneena.

Pelaajien henkilökohtainen taitotaso on noussut myös selvästi, mutta aina tätä taitoa ei Kautosen mukaan pystytä tuomaan kentällä joukkueen hyväksi.
- Nyt puhutaan, että pelaajat ovat taitavia ja ovathan ne. Sieltä tulee ihmeellisiä jonglööritemppuja treeneissä. Jätkät hallitsee palloa, mutta eivät aina osaa käyttää pelissä taitoaan.
- Nuoret ovat järkyttävän taitavia nykyään, mutta puolet taidosta on osata käyttää sitä hyödyksi kentällä.

Kautonen pelasi urallaan myös yhdeksän A-maaottelua, mukana yksi komea luku A-maajoukkueen historiassa.
- Ylivoimaisesti paras muisto on vierasvoitto Turkkia vastaan. En ole koskaan ottelun aikana, enkä ottelun jälkeen kokenut vastaavaa tunnelmaa.

Liigakentät jäävät, mutta jalkapalloilua Kautonen ei jätä. Työ jatkuu Reippaassa juniorivalmentajana, mutta paluulle kentille Auge sanoo ehdottomasti ei.
- Sen lupaan, etten jäähdyttele missään!
- Olenko pöllö tai jotain, mutta koen, että tulen toimimaan jalkapallon parissa jatkossa. Haluan kehittää Suomen futista ja teen sen Lahdessa ja teen sen Reippaassa.

Viimeinen mohikaani, joka on uurastanut liigakentillä jokaisella liigakaudella, jättää estradin. Mutta ei ihan vielä: sunnuntaina 29. lokakuuta lahtelaisen kotiyleisön eteen juoksee vielä kerran Tommi Kautonen.

Tommi Kautonen

s. 24.12. 1971, Lahti
kasvattaja: Reipas
pääsarjaseurat: Reipas, Haka, MyPa, VPS, FC Lahti
ensimmäinen ottelu: 1.10.1989 Reipas-KePS (3-1)
ensimmäinen maali: 11.5.1995 MyPa-VPS (3-1)
ottelut pääsarjassa (ennen su): 376 / 21 maalia
ottelut seuroittain: 89-91 Reipas 56 / 0, 92-94 Haka 32 / 0, 95-98 MyPa 81 / 1, VPS 99-02 109 / 6, FC Lahti 03-06 98 / 14 (ennen su)
A-maajoukkueessa: 9 / 0
saavutukset: Suomen Cupin voitto 95 (MyPa), Liigacupin voitto 99, SM-hopeaa 95 ja 96 (MyPa), Vuoden Liigakeskikenttäpelaaja 04.

 


  • Yhteistyössä: