Oka valmensi viimeksi Veikkausliigassa Hakaa.
11.10.2011 15:19:00

Olli Huttunen VPS:n päävalmentajaksi

Vaasan Palloseura saa keulakuvakseen todellisen raskaan sarjan ammattilaisen ja ehdottoman suomifutislegendan, jonka ura on ollut menestyksekäs niin pelaajana kuin valmentajana.

Kajaanista kotoisin oleva Olli "Oka" Huttunen on yksi suomalaisen jalkapallon merkittävimmistä kulmakivistä. Pelaajaurallaan maalivahtina hän sai vyölleen 60 A-maaottelua, yhden Suomen mestaruuden, kolme Suomen Cupin voittoa, kaksi valintaa vuoden jalkapalloilijaksi ja 432 ottelua pääsarjatasolla, kaikkien aikojen neljänneksi eniten Suomessa.

Valmentajana Oka on saavuttanut neljä SM-kultaa ja kolme Cupin voittoa. Lisäksi häneltä löytyy lähes kymmenen vuoden ajalta kokemusta Suomen maajoukkueen valmennustehtävistä. Hän toimi vuodesta 2002 eteenpäin ensin maalivahtivalmentajana, sitten kakkosvalmentajana ja vuosi sitten jopa päävalmentajana EM-karsintaottelussa, jossa Suomi kuritti San Marinoa lukemin 8-0.

Huttunen on nyt pitänyt valmennustehtävistä pari vuotta taukoa ja kartuttanut jalkapallonäkemystään toimimalla Valkeakosken Hakan toimitusjohtajana. Palo kentän laidalle tuo hänet nyt Vepsun päävalmentajaksi kolmivuotisella sopimuksella, kausiksi 2012-14.
- Mahtavalta tuntuu ja motivaatio on erittäin korkealla, Huttunen kertoo.

Pieni tauko valmentamisesta teki miehelle omien sanojensa mukaan hyvää. Valmennusuran alkuvuodet olivat kiireisiä.
- Kahdeksan vuotta meni aika hektisesti Hakassa, sillä samaan olin maajoukkueessa ensin maalivahti- ja sitten kakkosvalmentajana. Päivät, viikot ja kuukaudet olivat aika tiukkoja. Olin menossa koko ajan jompaan kumpaan suuntaan, lomia ei paljoa pidetty.
- Kun teet jotain kovasti ja kiireellä, et ehdi miettiä asioita. Nyt kun on katsonut valmentamista ulkopuolelta, on ehtinyt pysähtyä miettimään ja uudistumaan. Motivaatio on vain kasvanut. Valmentaminen on kuitenkin sitä, mitä haluan tehdä, Huttunen painottaa.

51-vuotias Huttunen on valmentajaksi vielä varsin nuori. Mies on tunnettu ja meritoitunut. Vepsun tarjoamaan haasteeseen arvostettu valmentaja tarttui nähtyään ne mahdollisuudet, joita organisaatiolla ja seudulla on.
- Täällä on paljon harrastajia lisensseillä mitattuina, kiinnostusta jalkapalloon, erilaisia seuroja, sekä Vepsun kaltainen nukkuva karhu.
- Nykyaikana arvostetaan seuroja, joilla on talous kunnossa, ja Vaasa on siitä poikkeuksellinen esimerkki. Myös joukkue on erittäin potentiaalinen. Täältä pitää tulla vahva liigajoukkue. Tarvitaan mielenkiintoa, positiivisuutta ja tekemisen meininkiä.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä VPS-pestinsä virallisesti aloittava Huttunen tuntee seura- ja maajoukkuekokemuksensa ansiosta suomalaisen jalkapallokentän erittäin tarkasti.
- Tämän vuoden Vepsulta odotin paljon enemmän. Osittain peliesityksetkin ovat olleet hyviä ja puolustaminen laadukasta. Tehtyjen maalien määrä tietysti kertoo, miksi Vepsu on tällä hetkellä siellä missä on.
- On helppoa tulla valmentajana joukkueeseen, jolla on potentiaalia, mutta menestystä vähemmän. Näen tämän erittäin positiivisena haasteena. Ryhmässä on erittäin vahvoja liigapelaajia, jotka haluaa siinä myös pitää, mutta tietysti myös jonkinlainen herätys ja muutos on ajankohtainen.

Seurajoukkuetasolla Huttunen on ollut koko uransa Hakan mies. Hänen mukaansa päätös vaihtaa seuraa ei kuitenkaan ollut kipeä.
- Aikoinaan päävalmentajaksi ryhtyessäni tein päätöksen, että voin lähteä muuallekin. Valkeakoskella on tehty asiat aina hyvin, mutta kun tilanne muuttuu, olen täysin avoimin mielin valmis muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

Palloseuran ja Huttusen sopimusneuvottelut olivat varsin polveileva prosessi. Tunnustelut aloitettiin jo elokuun lopussa, eivätkä ensimmäiset yritykset johtaneet toivottuun lopputulokseen. Jonkin aikaa jo näytti, ettei Okaa Vepsun peräsimeen saadakaan.
- Syyskuun loppupuolella puheenjohtaja Riku Asukas otti yhteyttä, ja kysyi, että vieläkö he ovat tervetulleita keskustelemaan asioista. Hän tuli toimitusjohtaja Eero Karhumäen kanssa Valkeakoskelle, ja he esittivät asiansa hyvin tarkkaan. Kiinnostus heräsi silloin uudestaan, kun näin sen potentiaalin ja mahdollisuuden.
- He saivat minut vakuuttuneeksi siitä, että tämä on varmasti oikea päätös. Seurajohdon aktiivisuuden ja sinnikkyyden ansiosta tämä sitten toteutui, Huttunen painottaa.

Raidan käyttöön Oka valjastaa kaiken osaamisensa ja ammattitaitonsa.
- Halutaan tiettyä muutosta. Seuran imago on vähän harmaa, eikä se Suomen mittakaavassa ole herättänyt suuria intohimoja. Siihenkin täytyy saada tietty muutos. Jos pystyn tuomaan jotain uutta ja erilaista tänne, jo se on tavallaan voitto.
- Tuon myös oman persoonani, joka toivottavasti vetää puoleensa myös pelaajia, sekä sataprosenttisen panoksen. Olen täysin sitoutunut tulevaksi vepsulaiseksi.

 


  • Yhteistyössä: