Kuninkaan tarina ikuistetaan myös valkokankaalle.
6.10.2010 12:45:00

Mika Kaurismäki tuottaa dokumentin Jari Litmasesta

Elokuvaohjaaja ja -tuottaja Mika Kaurismäki ja jalkapalloilija Jari Litmanen ovat sopineet dokumenttiprojektista. Kansainväliseenkin levitykseen tarkoitetun elokuvan kuvaukset ovat juuri alkaneet.

 

Kaurismäki ja Litmanen ovat alansa huippuosaajia Suomessa, mutta erityisesti kansainvälisesti arvostettuja ja tunnettuja ammattilaisia. Yhtenä monista syistä myös tämä yhdisti kaksikon.

- Olemme molemmat tehneet näkyvimmän osan uristamme kansainvälisesti, joten yhteisen sävelen ja tavoitteiden löytäminen sekä määritteleminen oli helppoa. Tunnen Mika Kaurismäen hiukan ennestään monien yhteisten tuttujen kautta, joten tähän projektiin oli helppo suostua. Tunnen myös hänen tuotantonsa pitkistä elokuvista dokumentteihin, ja olen ilman muuta Kaurismäen tuotannon fani, Jari Litmanen sanoo.

- Meitä yhdistää sitä paitsi sellainenkin yksityiskohta, että myös minä olen aikoinaan pelannut jalkapalloa Lahden Reippaan nappulakoulussa, lisää Mika Kaurismäki.

- Jari Litmasen merkitys suomalaiselle urheilulle on valtava. Olen työskennellyt vuosia ulkomailla ja siellä huomaa, miten arvostettu maailmantähti Jari Litmanen on. Nyt aloitettu dokumentti tulee toivottavasti valottamaan myös tätä tosiseikkaa enemmän suomalaisille. Jari Litmanen kuuluu niihin suomalaisiin, jotka oikeasti tunnetaan kaikkialla, myös toisessa asuinmaassani Brasiliassa, jossa eletään ja hengitetään jalkapalloa, Kaurismäki kertoo.

- Hänen tarinansa kertominen on haaste. Luonnollisesti Jari Litmasen poikkeuksellisen pitkä ura jalkapalloilijana tulee olemaan keskeinen osa elokuvaa, mutta tarkoitus on myös raottaa verhoa hänen persoonaansa ja elämäänsä jalkapallon ulkopuolella.

Alkaneen elokuvanprojektin lopullista aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon. Kumpikaan osapuoli ei halunnut lähteä naulaamaan jotain tiettyä päivämäärää tai edes vuosilukua.

- Lähdemme rauhassa liikkeelle ja vasta myöhemmin selvitetään tarkemmat päivämäärät ja aikataulut. Halusimme kuitenkin aloittaa kuvaukset heti ja oli hienoa, että Jari tähän myös suostui, Kaurismäki kertoo.

Myöskään Litmanen ei halunnut kummemmin arvioida sitä, milloin hänen tarinansa nähdään valkokankaalla.

- Se riippuu varmasti paljon siitä, milloin pelaajaurani päättyy. En ole tehnyt minkäänlaisia päätöksiä puoleen tai toiseen. Nyt keskityn loppukauden tärkeisiin peleihin FC Lahdessa ja A-maajoukkueessa, sanoo Litmanen.

Elokuvan ohjaajaksi on kutsuttu sekä fiktioita että dokumentteja tehnyt Arto Koskinen, joka osallistuu myös elokuvan käsikirjoittamiseen Mika Kaurismäen ohella. YLE TV2:n Dokumenttiprojekti on lupautunut mukaan projektiin.

Elokuvan etenemisestä ja tarkemmista yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin.

 


  • Yhteistyössä: