"Finskiä" ollaan kehittämässä vahvasti.
11.12.2009 11.59.00

Finnair Stadium nyt HJK:n oma stadion

HJK haluaa kehittää Finnair Stadiumista toimintakeskuksen, jossa riittää vipinää ympäri vuoden. Finnair Stadium eli Töölön jalkapalloareena on tällä hetkellä HJK:n oma stadion. Stadionin nimi on myös vaihtumassa ensi keväänä.

HJK on lokakuun lopussa ostanut Jalkapallo-Säätiön puolikkaan HSM Oy:stä, joka on vuokrannut areenan käyttöönsä Helsingin kaupungilta.
– Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2016, ja neuvottelut sen pidentämisestä kymmenellä vuodella on käynnistetty, HJK Oy:n puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen kertoo.
– Pitkäaikainen sopimus antaa meille erinomaisen mahdollisuuden kehittää stadionin toimintaa.

HJK:lla on jo suunnitelmia olosuhteiden parantamisesta. Videotulostaulu siirtäisi areenan tulospalvelun kuluvalle vuosituhannelle. Lasiseinät molemmissa päädyissä estäisivät tuulta tuivertamasta katsomossa ja kentällä. Silloin tapahtumien tuottamat ääniaallot eivät karkaisi stadionilta, mikä parantaisi tunnelmaa sekä katsomossa että lähiympäristön asunnoissa.

Töölön jalkapalloareena kaipaa lisää toimintaa. Sitä on palkattu järjestämään huippupelaaja Aki Riihilahti, joka on aloittanut HSM Oy:n kehitysjohtajana.
– Ajatus kehitysjohtajan työstä oli mukana jo heinäkuussa, kun Aki teki pelaajasopimuksen edustusjoukkueemme kanssa. Aki on älykäs ja idearikas henkilö. Hänellä on kyky hahmottaa kokonaisuuksia. Akilla on vapaat kädet ideoida stadionille tapahtumia ja toimintaa.

HJK Oy:n hallitus on piirtänyt suuret linjat, joiden sisällä Riihilahti operoi. Areenalla tulisi olla vähintään 40 isoa yleisötapahtumaa vuodessa. Niistä noin puolet kattaa HJK:n liiga-, cup- ja eurocupottelut.
– Helsinki Cup on viikon pituinen tapahtuma, joka sopii luontevasti stadionille ja sen lähiympäristön kentille. Esimerkiksi viisi konserttia touko–syyskuun ajanjaksolle mahtuisi ohjelmaan mainiosti. Erilaiset tapahtumat sprinttihiihdosta suunnistuskilpailuihin ovat mahdollisia, Lyytikäinen listaa.

Töölön jalkapalloareenan sijainti Olympiastadionin, Helsingin jäähallin ja Uimastadionin läheisyydessä on erinomainen. Se helpottaa erilaisten yrityksille ja yhteisöille kohdistettavien pakettien suunnittelua.
– Stadionista on mahdollista rakentaa liikunnan ja työhyvinvoinnin keskus, joka tarjoaa palveluja päivittäin ympäri vuoden. Sen yhteyteen sopivat lääkäri- ja fysioterapiakeskus tarpeellisine testaus- ja hoitovälineineen sekä päivisin auki oleva ravintola.

Ravintolapalvelujen tuottaja vaihtuu ensi vuonna, samoin stadionin nimi.
– Sopimus Restelin kanssa umpeutuu ensi vuoden keväällä. Myös stadionin nimi vaihtuu samoihin aikoihin, jolloin nimioikeus vapautuu uudelleen myytäväksi.

Ravintolatiloihin on tulossa muutoksia.
– Ravintola tarvitsee vähintään kasvojenkohotusta. En yhtään ihmettelisi, jos sen seiniltä löytyisi tulevaisuudessa HJK:n legendojen, kuten Aulis Rytkösen ja Kai Pahlmanin kuvia. Ravintolatilan voisi jakaa kahtia siten, että toinen puolisko olisi esimerkiksi työhyvinvointi- ja liikuntapalveluja käyttävien yritysten päivittäisessä käytössä.

Kenttä puolestaan tulee näillä näkymin jatkossakin olemaan tekonurmipintainen.
– Vaikka stadion on ensisijaisesti jalkapalloareena, on tekonurmi sopivin alusta ympärivuotiseen käyttöön.