27.9.2008 16:10:00

Tuomas Aho: "On suuri kunnia olla HJK:n kapteeni"

Tuomas Aho kantaa ensimmäistä vuottaan kapteeninauhaa sinivalkopaidassa.

HJK:n kivenkova toppari Tuomas Aho sai joukkuetovereiltaan tunnustuksen Espanjan leirillä ennen kauden alkua, kun hänet valittiin joukkueensa kapteeniksi  Viime kaudella HJK:n kapteenina toimi RoPS-kippari Mika Nurmela. Valinta tuli Aholle yllätyksenä.
- Kyllähän se oli pienoinen yllätys. Onhan se hirmuinen kunniatehtävä toimia kapteenina joukkueessa kuin joukkueessa. Se oli osoitus siitä, että jotain on tehnyt oikein.

Aho ei ole ensikertalainen kapteenin hommissa, vaan hän sai MyPa:ssa kapteeninauhan kesken kauden johdattaen joukkueensa cupin voittoon.
- Hyvä kapteeni tulee toimeen kaikkien joukkueen pelaajien kanssa. Kapteeni toimii myös suodattimena valmennusjohdon ja pelaajiston välillä, siinä tärkeimmät. Jos joku kaipaa pientä herätystä tai juttutuokiota, niin kapteenin puoleen voi kääntyä. Meillä tosin kaikki tietää, että jos HJK:ssa pelataan, niin jokaista peliä lähdetään voittamaan, Aho luettelee kapteenin ominaisuuksia.

Tanskassakin pari kautta pelannut Aho ei pidä meteliä kopissa.
- En pidä mitään suurempaa palopuhetta ennen peliä. Siellä on koppi täynnä kokeneita pelaajia, jotka saavat siellä myös suunvuoronsa. Tietysti ennen peliä otetaan koko ryhmä kasaan ja vaihdetaan pari lausetta ennen kentälle menoa, Aho kertoo.

173 ottelua Veikkausliigassa pelannut Aho on uransa aikana nähnyt monenlaisia kapteeneita ja hän kertoo ottaneensa heiltä myös oppia, miten nauhaa kannetaan.
- Olen nähnyt urani aikana monia erilaisia kapteeneita ja yrittänyt poimia heiltä pieniä vinkkejä, miten tätä hommaa hoidetaan. Paras vinkki tosin on, että on oma itsensä. Ei sen nauhan kädessä pitäisi mitään muuttaa.

27-vuotias Aho on kuulunut Veikkausliigan eliittitoppareihin jo vuosien ajan ja hän tietää, minkä takia puolustuspään pelaajat tullaan usein valituksi kapteenin virkaan.
- Yksi syy varmaan on, että jos puolustuspään pelaajat pysyvät kunnossa, niin siellä pelaa aina samat pelaajat. Hyökkäyksessä on kuitenkin suurempi vaihtuvuus. Alhaalta näkee myös pelin paremmin kuin ylhäältä. Hyökkääjät saattavat olla vielä enemmän individualisteja ja he keskittyvät siihen maalintekoon, Aho kertoo.

HJK on perinteikäs ja menestyksekäs seura, joten odotuksien tuomat paineet luulisi tuottavan kapteenille enemmän päänvaivaa, kuin muissa joukkueissa.
- En ole kokenut sitä niin. Se on suuri kunnia olla HJK:n kapteeni. Tietysti jos pelit eivät kulje, niin se on vaikeampaa, mutta ei se minulle ole mitään erikoista painetta aiheuttanut, Aho kertoo.

Teksti: Kim Kallström

 


 

 


 


  • Yhteistyössä: