12.4.2006 10:48:00

Liigaikkuna: Veikkausliigan palkitut kaudella 2003

”Valkeakosken Tsaari” Valeri Popovits hääräsi jälleen palkintorohmuna, kun Veikkausliiga palkitsi vuoden parhaat Helsingissä lauantaina. FC Hakan tehopelaaja pokkasi kolme henkilökohtaista palkintoa ja kuului itseoikeutetusti liigan tähdistöjoukkueeseen.

Arvokkain Popovitsin palkinnoista oli Veikkausliigapelaajien keskuudestaan äänestämä Vuoden Liigapelaaja. Ainoana pelaajana Veikkausliigassa yli sata maalia tehnyt Popovits sai tämän kunnianosoituksen jo viidennen kerran. Kukaan muu ei ole voittanut palkintoa yhtä kertaa enempää.

Päättyneellä liigakaudella 11 maalia tehnyt sekä syöttö- ja tehopörssin voittanut Popovits valittiin myös Vuoden Liigahyökkääjäksi - kolmannen kerran urallaan. Kolmas henkilökohtainen palkinto oli IS-tähtipelaaja, jonka valkeakoskelaistunut venäläinen sai palkintokaappiinsa niin ikään kolmatta kertaa. Popovits siis arvioitiin Veikkausliigakauden ykköspelaajaksi niin pelaajien, liigan asiantuntijaryhmän kuin yleisön edustajista koostuneiden tähtiraatien toimesta.

Suomen Palloliiton nimeämä Vuoden Pelaaja on puolestaan A-maajoukkueen ja Liverpoolin luottotoppari Sami Hyypiä.

Mestarijoukkue kahmi palkintoja

Vuoden Liigamaalivahdiksi nimettiin HJK:n Andras Vilnrotter. Unkarilaisvahti sai palkinnon toista kertaa perättäin. Vilnrotter voitti jo viidennen Suomen mestaruutensa tällä kaudella ja hän on pitänyt nollan yli puolissa pelaamistaan liigaotteluista. Päättyneellä liigakaudella nolla pysyi 15 kertaa.

Vuoden Liigapuolustajan valinta osui HJK:n kapteeni Ville Nylundiin. Aina joukkueen eteen pelaava konkari ja kolminkertainen Suomen mestari sai nyt ensimmäisen henkilökohtaisen palkintonsa. Oululaislähtöinen Nylund oli myös niitä harvoja Veikkausliigapelaajia, jotka olivat tällä kaudella A-maajoukkueen mukana EM-karsintaotteluissa.

Vuoden Liigakeskikenttäpelaajaksi valittiin nuori huippunimi, HJK:n Alexei Eremenko Junior. Eremenko vanhempi on voittanut palkinnon kahdesti, mutta nyt oli sukupolven vaihdoksen aika. Suomalaistunut keskikenttätaituri nousi tällä kaudella myös 21-vuotiaiden maajoukkueen kautta A-maajoukkueeseen.

Vuoden Liigavalmentajaksi valittiin itseoikeutetusti mestarivalmentaja Keith Armstrong. ”Keke” voitti jo uransa viidennen mestaruuden valmentajana ja toisen perättäin HJK:ssa. Armstrong nousi viidennellä mestaruudellaan kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi seurajoukkuevalmentajaksi Suomen pääsarjatasolla.

Veikkausliigapelaajat äänestivät Vuoden Liigatulokkaaksi HJK:n Juho Mäkelän. Oulusta Helsinkiin siirtynyt 21-vuotiaiden maajoukkuepelaaja teki 12 maalia tulokaskaudellaan ja osoitti vaarallisuutensa myös euro-otteluissa.

Puhakaiselle maalikuninkuus

Liigan maalikuningas oli ensimmäistä kertaa urallaan MyPan Saku Puhakainen, joka teki 14 osumaa. Puhakainen on ollut jo pitkään yksi Suomen luotettavimpia maalitykkejä, mutta vasta nyt kohdalle osui ensimmäinen ”kultainen kenkä”.

Yleisön äänestämäksi Ottelun Vakuuttajaksi valittiin FC KooTeePeen tehokärki Gabor Szilagyi, joka sijoittui maalitilastossa toiseksi 13 täysosumallaan. Vuoden Liigaerotuomariksi pelaajat äänestivät jo toisen kerran Jari Maisonlahden.

Suomen Palloliiton ja Veikkausliigan tiedotusvastaavien valinta Vuoden Jalkapallotoimittajaksi oli YLE Radio Suomen asiantunteva Jarmo Lehtinen. Jalkapallotoimittajien yhdistys Pallokopla valitsi perinteisesti Veikkausliigan All Stars -joukkueen. Tähdistön runko koostui odotetusti kahden parhaan joukkueen, HJK:n jaa FC Hakan, pelaajista.

Janne Lindbergille erityistunnustus

Pitkän ja komean pelaajauransa tähän kauteen päättänyt MyPan Janne Lindberg sai jalkapallon lauantaisessa päätösgaalassa erityisen huomionosoituksen, kun hänelle myönnettiin Captain’s Ball –kiertopalkinto. Viime vuonna ensimmäistä kertaa jaettu palkinto on tunnustus poikkeuksellisen merkittävästä kotimaisen jalkapallon eteen tehdystä työstä.

Ensimmäinen Captain’s Ball myönnettiin suomalaisen jalkapallo-osaamisen parhaalle lähettiläälle, Suomen A-maajoukkueen kapteenille Jari Litmaselle. Pokaalin piti olla kertaluontoinen, mutta Litmasen ehdotuksesta siitä tehtiin kiertopalkinto, jolle laadittiin seuraavat jakoperusteet:

1. Palkinnon saajan päättää vuosittain raati, johon kuuluu ensimmäisen palkinnon saaja Jari Litmanen, suomalaisen jalkapalloilunlippulaivan A-maajoukkueen kapteeni, edellisen vuoden Captain's Ball palkinnon saaja sekä Palloliiton ja Liigan puheenjohtajat.
2. Palkinnon lahjoittaja Suomen Posti voi esittää ehdotuksia palkinnon saajaksi.
3. Palkinnon voi saada henkilö tai seura, jonka vaikutus suomalaisen jalkapalloilun kehitykseen on ollut poikkeuksellisen positiivinen ja merkittävä.
4. Palkinnon voi saada ainoastaan yhden kerran.
5. Palkinto on ikuisesti kiertävä.
6. Palkinnon saaja saa palkinnosta muistoksi pienoismallin.

Palkinnon perusteiden kohdan yksi mukaisesti Jari Litmasella oli vahva osuus ”Jose” Lindbergin palkitsemisessa. Tänä vuonna Litti miehitti yksinään kolme raadin viidestä paikasta.

Veikkausliigan palkinnot 2003:

Vuoden Liigapelaaja: Valeri Popovits, FC Haka
- Valintaperusteena liigapelaajien äänestys.

Vuoden Liigavalmentaja: Keith Armstrong, HJK
- Veikkausliigan asiantuntijaryhmän valinta.

Vuoden Liigatulokas: Juho Mäkelä, HJK
- Valintaperusteena liigapelaajien äänestys.

Ilta-Sanomien tähtipelaaja: Valeri Popovits, FC Haka
- Valintaperustana liigaotteluissa jaetut IS-tähdet.

Vuoden Jalkapallotoimittaja: Jarmo Lehtinen, YLE Radio Suomi
- Veikkausliigan ja Suomen Palloliiton tiedotuksesta vastaavien henkilöiden valinta.

Pohjolan Ottelun Vakuuttaja: Gabor Szilagyi, FC KooTeePee
- Valintaperusteena yleisöäänestykset liigaotteluissa.

Vuoden Liigatuomari: Jari Maisonlahti
- Valintaperusteena liigapelaajien äänestys.

Pelipaikkojen parhaat:
- Veikkausliigan asiantuntijaryhmän valinnat.

Vuoden Liigamaalivahti: Andras Vilnrotter, HJK

Vuoden Liigapuolustaja: Ville Nylund, HJK

Vuoden Liigakeskikenttäpelaaja: Alexei Eremenko Junior, HJK

Vuoden Liigahyökkääjä: Valeri Popovits, FC Haka

Veikkausliigan All Stars 2003
- Valintaperusteena Jalkapallotoimittajien yhdistyksen Pallokoplan äänestys.
Maalivahti: Andras Vilnrotter (HJK)
Puolustajat: Juuso Kangaskorpi (FC Haka), Joakim Jensen (HJK), Juha Pasoja (FC Haka), Ville Nylund (HJK)
Keskikenttäpelaajat: Rami Hakanpää (HJK), Alexei Eremenko Jr, (HJK), Pekka Lagerblom (FC Lahti)
Hyökkääjät: Gabor Szilagyi (FC KooTeePee), Valeri Popovits (FC Haka), Juho Mäkelä (HJK),
Valmentaja: Olli Huttunen (FC Haka)
Joukkueenjohtaja: Markku Peltoniemi (HJK)

Veikkausliiga.com kiittää kaikkia hienoon jalkapallokauteen 2003 osallistuneita sekä lähettää lämpimät onnittelut palkituille!

 


  • Yhteistyössä: