Hannu Touru palaa Veikkausliigaan: FC Hämeenliinna on Tourun viides valmennettava liigaseura
12.4.2006 10:48:00

Liigaikkuna:Liigaluotsit selvillä

FC Jazzin maanantain valmentajanimityksen jälkeen kaikki ensi kauden liigajoukkueet ovat päättäneet valmentajavalinnoistaan.

Viime kauden joukkueista peräti kuusi lähtee tulevaan kauteen uusin valmennusopein ja neljä luottaa viime kauden johtoon. Kaksi viime kauden seuroista hakee vauhtia Ykkösestä ja kaksi nousijajoukkuetta tuo uutta ja vanhaa väriä Veikkausliigan valmentajakuntaan.
Liigatasolla täysin uusia vastuuvalmentajia löytyy kolme, FC Jazzin Risto Virtanen, FF Jaron Sixten Boström ja FC Hakan Olli Huttunen. Kaikki muut valmentajat ovat jo aiemmin valmentaneet pääsarjatasolla.
Veikkausliigassa tulee jälleen ensi kaudella valmentamaan värikkäitä valmentajapersoonia – räväkkyyttä tulee ainakin välivuodeltaan palaavan FC Lahden Harri Kampmanin ja FC Hämeenlinnan Hannu Tourun myötä. Toisaalta Jukka Ikäläinen ja Jyrki Heliskoski siirtyivät muihin tehtäviin.
Veikkausliigaseurat luottavat ensi kaudella kotimaiseen osaamiseen, sillä vain HJK:n Keith Armstrong on ”puolisuomalainen”. Hakassa menestyksekkäästi kannuksensa viime kausilla luonut Keke on kuitenkin jo Suomen kansalainen, toki Newcastlesta lähtöisin oleva suomalainen.

Ohessa ensi kauden valmentajat lyhyessä esittelyssä:

Tampere United, Ari Hjelm (2. kausi Unitedissa)
Ari Hjelmin ensimmäinen kausi vastuuvalmentajana päättyi loistavasti Suomen mestaruuteen ja Suomen cupin finaalipaikkaan. Zico Hjelm kuuluu niihin valmentajiin, jotka ovat pystyneet erittäin tehokkaasti hyödyntämään oman, menestyksekkään pelaajauransa myös tiskin toisella puolella. Hjelm pelasi urallaan 100 A-maaottelua ja hän voitti myös Suomen mestaruuden pelaajana. Valmentajana hän on ilmoittanut tavoitteekseen luotsata vielä jonain päivänä Suomen A-maajoukkuetta.

HJK, Keith Armstrong (1. kausi HJK:ssa)
Keith Armstrong on eräs Suomen tunnetuimmista jalkapallovalmentajista, sillä hän nousi Hakan aikana arvostetuksi ja tunnetuksi sekä menestyksensä että televisiokommentoinnin myötä. Kolminkertainen Suomen mestari pelaajana sekä valmentajana tuo uusia, mielenkiintoisia ajatuksia HJK:n penkille.

MyPa, Juha Malinen (5. kausi MyPassa)
Malinen jatkaa Veikkausliigan ”pitkäikäisimpänä” seuravalmentajana, sillä MyPassa alkaa nyt jo Malisen viides kausi. Aiempaa liigakokemusta valmentajana Malisella on myös TPS:n taustalta, jonka luotsina hän voitti Suomen cupin.

FC Haka, Olli Huttunen (1. kausi Hakassa)
Huttunen aloittaa nyt ensimmäisen kautensa Hakassa päävalmentajana, mutta muissa tehtävissä 60 A-maaotteluakin pelaajaurallaan pelannut Huttunen on ollut vuodesta 1978. Huttunen pelasi urallaan vain Hakassa ja saavutti 432 pääsarjaottelua sekä Suomen mestaruuden 1995. Keith Armstrongin kakkosena hän oli voittamassa kolmea Suomen mestaruutta. Huttunen aloittaa ensimmäisen kautensa päävalmentajana pääsarjatasolla.

FC Inter, Pertti Lundell (2. kausi Interissä)
Lundell on valmentanut Interin lisäksi TPV:n mestaruuteen vuonna 1994 ja FC Jazzin hyviin tuloksiin ennen siirtymistään Turkuun viime kaudelle. Lundell yrittää luotsata Interiä ensi kaudella ensimmäistä kertaa Euro-cupeihin ja yhdistelmä kotimaista ja latinalaista taitoa oli tuoda tuloksen jo viime kaudella. Lunkka oli mukana edellisessä 21-vuotiaiden maajoukkueessa valmennusryhmässä.

Atlantis FC, Ari Tiittanen (2. kausi Atlantiksessa)
Ari Tiittanen ja hänen johtamansa Atlantis tekivät vahvan tulokaskauden 2001, kruununa Suomen cupin voitto. Tiittanen kuului ennen nousuaan liigavalmentajaksi HJK:n valmennusryhmään sekä tähän syksyyn saakka A-maajoukkueen valmennusryhmään. Maajoukkueet ovat tulleet aiemmin tutuiksi myös fysiona.

VPS, Keijo Paananen (1. kausi VPS:ssa)
Keijo Paananen huipensi hienot vuotensa Jaron valmentajana liiganousuun syksyllä Jaron pudotettua Jokerit karsinnoissa. Aiemmin Paananen johti Jaron Suomen cupin finaaliin pari vuotta sitten. Paanaselle kausi pääsarjatasolla on periaatteessa ensimmäinen alkava kausi, mutta kokemusta tuli jo vuonna 1997, kun hän valmensi Jaroa loppukauden liigassa ja seuraavana vuonna hän valmensi yhdessä Jan Westerlundin kanssa joukkuetta pääsarjatasolla.

FC Lahti, Harri Kampman (1. kausi FC Lahdessa)
Hape Kampman on eräs viime vuosikymmenen menestyksekkäimmistä valmentajista Suomessa. Hän aloittaa nyt toisen rupeamansa kotikaupunkinsa FC Lahden peräsimessä, sillä ensimmäinen etappi päättyi komennukseen Skotlannin pääsarjan Motherwelliin. Kampman oli nostamassa Tampere Unitedin pääsarjaan kaudelle 2000, mutta viime kausi meni keskittyessä 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Parhaiten Kampman kuitenkin muistetaan MyPan suuruuden luojana 90-luvulta, jolloin MyPasta tuli kestomenestyjä liigassa ja mm. kaksinkertainen Suomen cupin voittaja.

FC Jazz, Risto Virtanen (1. kausi Jazzissa)
Risto Virtasen pesti Veikkausliigaan varmistui viimeisenä. Virtasen piti alun perin valmentaa Kakkoseen pudonnutta MuSaa, mutta porilaisittain historiallisessa yhteistyöjärjestelyssä Virtanen kohosikin viikon aikana pääsarjaseuran valmentajaksi. Virtasella on kova haaste jatkaa Jazzin viime syksyn hyviä otteita nuoren porilaisjoukkueen luotsina. Liigan ensikertalainen.

KuPS, Jari Pyykölä (1. kausi KuPS:issa)
Pyykölä tuli suuren jalkapalloyleisön tietoisuuteen vuonna 1996, kun hän johti ensikertalaisena FC Jazzin Suomen mestaruuteen. Ruotsissa valmennusoppinsa saanut Pyykölä palasi Veikkausliigaan vuonna 1999, kun hän tuli FC Lahden valmentajaksi. Lahtea hän luotsasi viime kauden loppuun asti ja uudet haasteet odottavat nyt Kuopiossa.

FC Hämeenlinna, Hannu Touru (2. kausi Hämeenlinnassa)
Hannu Touru palaa Veikkausliigaan vuoden tauon jälkeen johdettuaan FC Hämeenlinnan Ykkösen mestarina pääsarjaan ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Touru kuuluu Veikkausliigan valmentajakunnan konkareihin, sillä turkulaislähtöinen valmentaja on tehnyt aiemmin vahvaa työtä Pietarsaaressa, Mikkelissä, Vaasassa ja Kotkassa. Parhaimmat saavutukset ovat VPS:n johtaminen kahdesti hopeamitaleille.

FC Jaro, Sixten Boström (1. kausi Jarossa)
Siku Boström muistetaan juonikkaana pelaajana esim. HJK:n riveistä. Boström on hiljakseen kehittänyt itseään valmentajana ja nyt aika on kypsä nousta kokeilemaan kykyjä pääsarjatasolla. Boström otti Jaron tarjoaman haasteen vastaan ja hän ryhtyy jatkamaan Keijo Paanasen hyvää työtä nousijajoukkue Jaron peräsimessä.

 


  • Yhteistyössä: