Peltsi työn touhussa kaudella 2001.
11.3.2013 23:09:00

Markku Peltoniemi – HJK-legenda

Markku ”Peltsi” Peltoniemi on elävä HJK-legenda. Pelaajana hän teki mainetekoja ampumalla maalin itsensä Manchester Unitedin verkkoon ja joukkueenjohtajana Peltsi on auttanut Klubin mestariksi Veikkausliigan 20-vuotisella taipaleella peräti kuusi kertaa.

Kausien jälkeen Pallokopla on valinnut hänet useimmiten vuoden joukkueenjohtajaksi. Mikä tekee Peltoniemestä niin erinomaisen joukkueenjohtajan?
- Ehkä yksi syy on virkaikä. Olen toiminut vuodesta 1990 eli Veikkausliigan alusta saakka HJK:n joukkueenjohtajana ja 20 vuotta tuli täyteen tänä vuonna. Ehkä se on pitkäjännitteisyys, olen tullut joukkueen kanssa toimeen ja minut on hyväksytty tähän rooliin, Peltoniemi kertoo.

Kaikkiaan Peltsi on ehtinyt HJK:n kanssa olla mukana jo käsittämättömässä 1101 pääsarjaottelussa; ensin 141 ottelua pelaajana ja sen jälkeen jo miltei tuhat joukkueenjohtajana Peltoniemi onkin hyvä henkilö kertomaan mikä tekee hyvän joukkueenjohtajan.
- Pitäisi olla omaa peliuraa takana, että ymmärtää joukkueen tekemisen, pelaajien mielialan, joukkueen ja pelaajien tarpeet. Tämä työ vaatii aikaa, joten pitää olla sitoutunut. Huumori on myös tärkeä, sillä joukkueenjohtajat saavat usein osakseen karskia huumoria ja siihen pitää pystyä vastaamaan. Nuorekkuus on myös tärkeää omata, sillä nuorien kanssa ollaan paljon tekemisissä ja heidän maailmaansa pitää osata ymmärtää.

Monet eivät varmastikaan tiedä, mitä joukkueenjohtaja oikein seurassa puuhaa?
- No se on varsin moninainen homma. Siihen kuuluu joukkueen varustamista, harjoitus- ja peliaikojen sopimista, matkojen järjestyä, ruokailujen järjestelyjä, pelaajien henkilökohtaisten asioiden hoitamista. Eteen tulee joka päivä erilaisia rooleja. Se mikä pitää tämän työn mielenkiintoisena on se, että pelaajat vaihtuvat joka vuosi.

Peltoniemi on nähnyt HJK:n otteluita ehkä enemmän kuin kukaan muu. Ikimuistoisimpia hetkiä nimenomaan Veikkausliigan aikakaudelta ovat seuraavat tapahtumat:
- Ensimmäinen Veikkausliigan mestaruus -90. Oli uusi komea palkinto ja on aina mukava voittaa uusi sarja. 1997 oli yksi tärkeimpiä mestaruuksia, koska se antoi mahdollisuuden päästä Mestarien liigaan. 2003 tuplamestaruus – se on aina maukas, koska niin hankala saavuttaa.
- Mielenpainuvin ottelu ei ole mikään mestaruuden ratkaissut peli, vaan uusintaottelu Hangon IK:ta vastaan 96 Olympiastadikalla. Siinä oli 20 sentin päässä, että HJK:n yhtäjaksoinen taival pääsarjatasolla olisi katkennut. Alivoimalla pelattiin ja tasapelillä selvittiin lopulta liigassa ja päästiin taistelemaan -97 mestaruudesta. Kyllä tuo putoamistaistelu on jäänyt syvemmin mieleen kuin yksikään mestaruusottelu. Se oli todella kova paikka katsella ja välillä oli pakko mennä pukuhuoneen puolellekin.

Markku Peltoniemi on seurannut Veikkausliigan kehitystä sen syntyvaiheesta saakka.
- Kun Veikkausliiga perustettiin, oli tarkoitus, että veikkausliigaseurat pystyvät hallinnoimaan omaa toimintaansa ja ottelutapahtumia. Olosuhteet ovat kehittyneet valtavasti, markkinointi on aivan toisella tasolla kuin parikymmentä vuotta sitten ja  pelaajat arvostavat aivan eri tavalla työtään kun 90-luvulla.
- Jalkapallo otetaan työnä nykyaikana ja siinä halutaan edetä. Valmentajat ovat nykyään parempia, peli on parempaa, taktiikka on parempaa, pelaajien fyysiset ominaisuudet ovat parempia. Kaiken kaikkiaan koko liiga ja seurat ovat menneet aimo askeleen ammattimaisemmaksi.

Peltoniemi uskoo, että Veikkausliigan tulevaisuus lepää TV-tuotteessa ja sen tuomissa mahdollisuuksissa.

- TV-tuote on se mihin erityisesti panostaisin. Ei ole helppoa saada väkeä stadioneille, mutta jollain keinoin pitäisi herättää ”nukkuvat” katsojat. Meillä on kuitenkin maassa 500 000 harrastajaa, jotka pitäisi saada myös katsomoihin. Sitä mikä olisi se tapa, on mietitty paljon ja yksi tärkein tapa minusta olisi värikkäiden pelaajien luominen. Taitoa ja persoonia peliin. Liigasta puuttuu persoonia ja niitä pitäisi saada luotua lisää. Veikkausliigan pitäisi päästä työ- ja kapakkikeskusteluiden kuumaksi puheenaiheeksi. Peleistä keskusteltaisiin ennen ja jälkeen otteluiden.

Markku Peltoniemi

s. 8.2.1948, Helsinki
joukkueenjohtaja
Veikkausliigakaudet: 1990-2009 (HJK)
Mitalit (kulta/hopea/pronssi): 6/4/3
8 valintaa Koplajoukkueeseen

 


  • Yhteistyössä: