22.9.2009 17:38:00

Kottilalta kajahtaa: Yksi mies muutti KuPS:n kurssin

"Se on käsittämätöntä miten KuPS on kääntänyt alkukauden surkeat esitykset loistavaksi loppukaudeksi. Ja kaikki on kiinni siitä yhdestä jätkästä - Dickson Nwakaemesta"

Juttelin tuossa juuri KuPS:n Upin (valmentaja Harri Ylönen) kanssa ja haluan tässä kolumnissanikin jatkaa aiheesta: KuPS. Se on käsittämätöntä miten KuPS on kääntänyt alkukauden surkeat esitykset loistavaksi loppukaudeksi. Ja kaikki on kiinni siitä yhdestä jätkästä - Dickson Nwakaemesta - miten yksi jätkä pystyy muutamaan koko joukkueen pelaamisen ja kääntämään kurssin. Jalkapallossa usein sanotaan, että ei sota yhtä miestä kaipaa, mutta tässä se on havainnollistettu aika hyvin, että kyllä se joskus kaipaa. Tuo uskomattoman taitava nigerialainen toi joukkueeseen juuri sen kaipaaman lisän ja sitten kaikki vaan natsasi kohdalleen. Se jätkä pystyy pitämään palloa, luoda paikkoja ja saa näyttämään kanssapelaajatkin ympärillään paremmilta. Se on vain yksinkertaisesti niin hyvä pallon kanssa ja antaa muille enemmän aikaa ja tilaa, jakelee oikea-aikaisia syöttöjä ja saa sillä tavalla näyttämään kanssapelaajatkin hyvälle. Häntä voi verrata Litmaseen tämän parhaina päivinään, hän todellakin teki muusta joukkueesta paremman näköisen. On tosi ihme jos tämä mies pelaa KuPS:ssa vielä ensi kaudella, sillä on hän sen verran kovan luokan pelimies. Eiköhän hän pelaa jossain isommissa ympyröissä 99% varmuudella ensi vuonna.

Jatketaan puhetta liigan häntäpään joukkueista. KuPS karistaa putoamispeikon kintuistaan, mutta RoPS tai JJK tulee toinen tippumaan suoraan. Niin valitettavaa kuin se onkin – sillä Jyväskylässä on kolmanneksi paras yleisökeskiarvo ja hyvä buumi päällä – tulee kaupungin jalkapalloylpeys JJK tippumaan. Perustelen tämän siksi, että RoPS on tottunut pelaamaan näitä elämän ja kuoleman pelejä vuodesta toiseen ja tapelleet vuosikausia paikasta auringosta. Heillä on se rutiini ja tarvittava selviytymisvietti pelastamaan sarjapaikan tänäkin syksynä.

RoPS on muutosten kourissa, kun joukkueen pitkäaikainen ”kummisetä” Don Kiistala on väistymässä sivuun. Hän on tehnyt hienon ja pitkän työn RoPS puuhamiehenä ja pitänyt seuran talouden kunnossa – peräti kolme vuosikymmentä - vaikka hissiliike on monesti vienyt seuran ykköseen. Mielenkiintoista on, että kuka ja millainen mies tulee Kiistalan tilalle, sillä seurassa ja Roveniemellä on olemassa pääomaa – muun muassa kokonainen kerrostalo seuran hallussa ja sen sekä muiden pohjoisen suuren keskuksen tuomien mahdollisuuksien kautta potentiaalia nousta suuremmaksikin tekijäksi kotimaisilla pelikentillä.

Mika Kottila

 


  • Yhteistyössä: