5.5.2007 10:48:00

HAASTATTELUSSA: Iiro Aalto, HJK

Veikkausliiga.comin haastattelusarjan toisessa osassa vieraana on HJK:n luottolaitapakki Iiro Aalto, joka on kypsässä iässä murtautunut maajoukkueenkin rinkiin ja pelaa tällä hetkellä Veikkausliigassa uransa parasta jalkapalloa.

Miksi pelaat jalkapalloa ja miten siitä tuli sinulle ammatti?
- Isän perässä pienenä on jalkapallon perään juostu ja ammatti siitä urkeni aika myöhäisessä vaiheessa, kun vasta 23-vuotiaana Keke nosti minut Hakaan.

Kuka opetti sinut pelaamaan jalkapalloa ja mikä oli hänen tärkein opetuksensa sinulle?
- Isä opetti ja myös äiti oli mimmifutari, mutta isältä se oppi pääasiassa saatiin. Myös isä oli vasenjalkainen ja hän tiesi opettaa miten siitä jalkaisuudesta saa hyödyn irti. Isä oli myös kovaotteinen peluri ja ehkä siitäkin puolesta olen saanut oppia häneltä.

Mitä sinä haluaisit opettaa ensimmäisiä haparoivia askeleita jalkapallon perässä ottaville tuleville jalkapalloammattilaisille?
- Pallo vaan jalkaan ja katsomaan miten hyvin sen kanssa viihtyy. Jos pelaaminen tuntuu mukavalta ja pallon kanssa tekeminen kiinnostaa niin siitä näkee onko futis oma laji.

Kenen Veikkausliigapelurin kanssa haluaisit pelata samassa joukkueessa? (ei saa olla nykyinen seurakaveri)
- Popovitsin. Hänen kanssaan Hakassa pelaaminen oli todella miellyttävää ja vaivatonta. Hänen pelaamisensa vaikuttaa koko kenttään ja meilläkin yhteispeli sujui hyvin. Popovitsin pelaaminen on helpon näköistä ja sitä on kiva katsella, hän lukee peliä erinomaisesti ja tietää koko ajan mitä tekee.

Kuka on pahin/inhottavin vastustajan pelaaja kotimaisilla liigakentillä?
- TamU:n Sakari Saarinen on sähköjänis, joka ei hellitä, vaikka olisit päässyt hänestä jo ohitse, vaan puuskuttaa aina perään. Hänen kanssaan on ollut aina kovia paineja.

Kuka on pelottavin puolustaja ja kuka hankalimmin pideltävä hyökkääjä?
- MyPa:n Puhakainen tulee mieleen hyökkääjistä, hänellä on aina jotain pieniä koiruuksia taskussa.

Mahtavin maalisi tai ikimuistoisin hetkesi Veikkausliigassa?
- Tuplamestaruus HJK:n kanssa 2003 on ikimuistoisin tapahtuma Veikkausliigassa. Hakan kanssa Liverpoolin kohtaaminen Olympiastadionilla taas merkittävin yksittäinen tapahtuma.

Noloin mokasi tai tilanteesi liigakentillä (tai kentän ulkopuolella, kunhan liittyy Veikkausliigaan)
- Ei kyllä tule yhtään mitään mainitsemisen arvoisa mieleen.

Jos omia kannattajia ei oteta lukuun, niin missä on parhaat kannattajat?
- Maarianhaminassa. Myös Hongan kannattajilla on hyvä meno kotipeleissä.

Mikä kannatuslaulu tai yksittäinen kannattajien hokema tulee sinulle ensimmäisenä mieleen?
- Taas kansa täyttää kentän katsomon… ja sitten kannattajien hokemana jostain syystä ensimmäisenä tulee mieleen erään Forzan mimmin Hakanpäälle monissa peleissä erottuvalla äänellä huutama "Rambo, sä olet loistava!"

Jos omaa stadionia ei saa valita, niin millä futispaikkakunnalla on peleissä paras tunnelma?
- Maarianhaminassa. Tosin sielläkin meno on hieman laantunut ensimmäisestä liigakaudesta, mutta edelleen siellä on erinomainen tunnelma.

Missä on karuimmat vieraspukuhuoneet ja kylmin suihkuvesi?
- Kotkassa ja myös MyPa:lla on melkoiset parakit. Viikkareilla ei ollut cupin pelissä häävit pukuhuoneet, mutta en tiedä onko siellä tehty nyt parannuksia. Eurokentiltä tulee mieleen Drogheda-peli Irlannissa, jossa yritettiin vierailijoiden olo tehdä mahdollisimman epämukavaksi.

Mitkä asiat mielestäsi tekevät täydellisen tai kaikin puolin onnistuneen jalkapallo-ottelun?
- Maaleja ja hyvää peliä. Ei roiskimista, vaan hyvää syöttelyä ja rohkeaa peliä. Tietenkin paljon yleisöä, sillä se tuo tunnelman.

Jalkapalloilijan ammatin parhaat ja huonoimmat puolet?
- Parhaina puolina ovat aikataulut, sillä itselle jää paljon aikaa, kun vain muutama tunti päivästä menee treenaamiseen. Itselle on unelmien täyttymys, kun saa urheilla ja tehdä sitä mistä nauttii ja saada siitä elantonsa. Huonoina puolina loukkaantumiset ja niiden tuomat pitkät ikävät toipilasjaksot ja kesän aikataulut, jolloin me ei lomailla, kuten muut ihmiset. Siihenkin on tosin tottunut.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit jalkapallossa? (sääntö, tapa yms)
- Paitsiosäännön. Sitä ei aina tuomaritkaan osaa tulkita. Palaisin tässä vanhaan käytäntöön, jossa ei ole niin paljoa tulkinnan varaa. Toisin kentille myös maalikameran, jotta pelit eivät ratkeaisi kyseenalaisilla maaleilla.

Mikä on parasta suomalaisessa jalkapallossa?
- Meillä täällä Suomessa annetaan nuorille mahdollisuus kehittyä ja kasvaa sekä mahdollisuus pelata myös korkeimmalla sarjatasolla. Meillä on liigassa paljon nuoria ja he ovat nykyisin todella taitavia. Olemme saaneet paljon kovia paluumuuttajia ja kotimaisen liigan taso on parempi kuin yleisesti luullaan.

 


  • Yhteistyössä: