12.4.2006 10:48:00

Nappikset naulaan: Kai Nyyssönen

Kuopiolaisen jalkapalloilun viime vuosien suuriin nimiin lukeutuva hyökkääjä Kai Nyyssönen jätti syksyllä jäähyväiset Veikkausliigan pelikentille.

Viheriöltä 33-vuotias Nyyssönen poistui lämpimien halausten ja yleisön aplodien saattelemana, kun KuPS:n ja TPS:n päätöskierroksen ottelua oli pelattu 80 minuuttia. Kokeneen hyökkääjän ura päättyi näin liigaotteluun numero 209 ja maalimäärään 40. Liigakausia kertyi 11.

KuPS:n kasvatti voitti Veikkausliigan mestaruuden FC Hakassa 1995, 1999 ja 2000 sekä Liigacupin mestaruuden 1995. Tilille kertyi kaksi A-maaottelua, 5 nuorten ja 15 poikien maaottelua. Nyyssönen voitti B-nuorten Suomen mestaruuden 1988 ja pelasi ammattilaisena RWD Molenbeekissa, Cordobassa, Motherwellissa ja Haniassa. Hän edusti kotimaan kentillä KuPS:ia, Hakaa, FC Hämeenlinnaa sekä PP-70:aa.

Peliuran parhaat hetket

Nyyssönen pelasi ensimmäisen liigapelinsä 17-vuotiaana 29.4.1990 Tampereen Ilvestä vastaan KuPS:n voittaessa 2-1. Uran ensimmäinen liigamaali näki päivänvalon 21.4.1991 KuPS:n ja Ilveksen pelatessa tasan 2-2.

Nyyssönen pelasi kasvattiseuransa riveissä 27 liigaottelua ja teki 5 maalia, kunnes siirtyi Valkeakoskelle.

- Nousu edustusjoukkueeseen 1990 oli hieno hetki. Samoin kausi 1991 oli hieno, sillä KuPS-joukkueessa pelasi tuolloin paljon hyviä ystäviäni. Siitä sitten mentiin eteenpäin, Kai muistelee.

Hyökkääjä pelasi Hakassa kaikkiaan 164 liigaottelua ja teki 31 maalia vuosina 1992-2001. Hän nostaa Haka-joukkueen 1995 ylivoimaisesti parhaaksi.

- Joukkue oli kaikin puolin yhtenäinen. Tasokkaita jätkiä riitti, kuten Harri Ylönen, Jussi Nuorela, Sami Ristilä, Janne Hyökyvaara, Oleg Ivanov, Valeri Popovits, Olli Huttunen, Ari Heikkinen, Jari Kinnunen, Jokke Kangaskorpi ja Sami Väisänen. Heidän kanssaan oli kiva pelata ja nuorten pelaajien kesken oli kilpailua. Mestaruusvuosi 1995 oli hieno kokemus ja mestaruudet 1999 ja 2000 olivat samoin hienoja.

Tiukimmat vastustajat

Nyyssönen pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa 1.9.1996 MM-karsinnassa Unkaria vastaan. Budapestissa pelattu peli muistuu mieleen elävästi.

- Pelasin koko peliajan Jari Litmasen tilalla kymppipaikalla ja suhteellisen hyvin onnistuin, vaikka 0-1-häviön silloin kärsimmekin.

Myös kotimaan kentiltä löytyy mieleenpainuvia hetkiä ja vastustajia.

- 1990-luvun alun Kuusysi oli uskomaton joukkue, harvoin tulee yhtä vahvoja yhdistelmiä. Heitä vastaan oli tosi työlästä pelata ja Kyyykän kokeneet jätkät veivät kyllä peliä.
- Jenkkipakastimen kokoista hyökkääjää Jari Rantasta oli vaikea siirrellä pois maalin edestä. Ilveksen keskikenttäpelaaja Janne Mäkelällä oli tapana hiillostaa ja vetää sukille. Kerran annoin hänelle pelissä huulenheittona tappouhkauksen, terveisiä vaan Jannelle jos tätä lukee, Nyyssönen kertoo.

Jalkapallon kehitys

Suomalainen jalkapalloilu on muuttunut ammattimaisemmaksi. Seurojen toiminta ja olosuhteet ovat kehittyneet voimakkaasti.

- Tehtaan varjossa asiat hoidettiin loistavasti ja saimme esimerkiksi harjoitella Hakassa kahdesti päivässä. 90-luvun puolivälissä asiat alkoivat muuttua muuallakin Suomessa parempaan suuntaan ja olemme päässeet koko ajan lähemmäksi Keski-Euroopan tuntumaa.

- Nykyisin pelaajat lähtevät ulkomaille entistä nuorempina. He saisivat kasvaa kotimaassa pari vuotta enemmän, jotta nähtäisiin paremmin, miten he kehittyvät. Esimerkiksi Sami Hyypiä ja Jari Litmanen lähtivät ulkomaille suhteellisen kypsinä pelaajina.

- Uskon, että jalkapallo kehittyy edelleen. Toivoisin, että liigan pelikausi olisi pitempi. Kausi saisi olla 7–8 kuukauden mittainen, jotta pelejä olisi enemmän. Toivoisin myös, että liiga saisi aikanaan paluumuuttajia. Ulkomailla pelaavat pelaajat tekisivät sillä tavalla arvokkaita palveluksia suomalaiselle jalkapallolle, Nyyssönen toivoo.

Uran jälkeen

Nyyssönen palasi kasvattajaseuraansa elokuussa 2004. Hän pukeutui 13 vuoden tauon jälkeen keltapaitaan, kun KuPS vieraili Maarianhaminassa 29.8. ja voitti IFK:n 0-1. Peliura päättyi 15.10.2005 Keskuskentän jalkapallostadionilla.

- Se oli hyvä aika lopettaa. Päätös lähti itsestä. Oli aika siirtyä sivuun ja ympyrä sulkeutui kauniisti, kun sai lopettaa kasvattiseuran riveissä. Jatkan valmennustehtävissä, ”Kaitsu” kertoo.

Valmennustehtäviä Nyyssösellä riittääkin, sillä hänet nimitettiin juuri Juha Malisen apuvalmentajaksi KuPS:n edustusryhmään. Miehen toimenkuvaan kuuluvat myös talentti-akatemiajoukkueen vastuuvalmentajan tehtävät sekä toimiminen Kakkosessa pelaavan KuPS Akatemian kakkosvalmentajana. Nyyssönen toimii tehtäviensä kautta pelaajakohtaisena koordinaattorina edustusjoukkueen ja KuPS Akatemian välillä. Veikkausliigassa Kaitsua siis nähdään myös ensi kaudella, mutta ei enää nappulakengissä.

 


  • Yhteistyössä: