Pekka Lyyski, 51, on luotsannut IFK Mariehamnin Kakkosesta liigaan
12.4.2006 10:48:00

Liigaikkuna: Pekka Lyyski, IFK Mariehamn

Viime kauden päätteeksi ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana Veikkausliigaan noussut IFK Mariehamn on jo talvella osoittanut, että Ahvenanmaalta löytyy jalkapallo-osaamista. Uusi Lahti cupissa joukkue eteni aina finaaliin asti ja myös Liigacup käynnistyi lupaavasti.

IFK:n valmentaja Pekka Lyyski luotsasi ryhmänsä yhtä soittoa Kakkosesta liigaan, ja pelaajistokin säilyi nousukiidossa pitkälti samana. Joukkue on koostunut perinteisesti oman saaren pojista ja muutamista ruotsalaisvahvistuksista. Nykyisen ryhmän rungon muodostaa ikäluokka, joka vuosituhannen vaihteessa oli tuttu näky nuorisomaajoukkueissa.

Liigakautta vartenkin hankintoja on tehty harkiten. Viime vuoden joukkueesta ovat maisemaa vaihtaneet Timo Peltola ja Marcus Lindholm. Uusina kasvoina Maarianhaminassa nähdään maalivahti Sami Sinkkonen sekä paluumuuttajat Mika Niskala ja Kristoffer Weckström. Niin puolustukseen kuin kärkeenkin on vielä mies haussa. Pelaajamarkkinoilla IFK koki Lyyskin mukaan sekä onnistumisia että takaiskuja.
- Tuli molempia, mutta enemmän positiivista kuin negatiivista ja osa on vielä käynnissä, Lyyski arvioi.
- Tuttuja pelaajia tuttuun ympäristöön on ollut teemana on pitkään ja sitä jatketaan.

Harjoituskausi sujunut hyvin

IFK on päässyt harjoittelemaan melko terveellä miehistöllä, vaikka monilla pelaajilla on pikku vammoja esiintynytkin ja Peter Sjölund sekä Alexander Weckström ovat olleet pitkään sivussa. Myös harjoitusolosuhteet saavat pääosin kiitosta Lyyskiltä.
- Kyllä joulu-maaliskuun osalta, mutta meiltä puuttuu ulkotekonurmi, mikä olisi hyvä maalis-huhtikuussa.

Lyyski on tyytyväinen ryhmäänsä nimenomaan joukkueena. Yksittäisiä tähtipelaajia hän ei halua nostaa esiin.
- Meillä on odottava, positiivisesti työintoa täynnä oleva lauma. Joukkueessa ei ole kuninkaita, vaan joukkue on aina vahvempi kuin yksilö, IFK-luotsi linjaa.

Silti valmentaja toivoisi, että myös yksilötasolla tulisi läpimurtoja liigatasolla.
- Soisin sen erityisesti Tommy Wirtaselle parin vaikean vuoden jälkeen.

Liigassa kymmenen joukkoon

Sarjapaikan uusiminen on IFK:n ehdoton tavoite alkavalla liigakaudella. Ahvenanmaalla eletään futisbuumia, joten pitää takoa, kun rauta on kuumaa. Lyyskin mukaan tavoitteena on selviytyä Veikkausliigassa kymmenen joukkoon. Esimakua liigakauteen saadaan Liigacupista. Ennen Pietarsaaren ratkaisupelejä IFK:lla on alla voitto FF Jarosta ja tappio FC Interille.
- Joukkueen tarkoitus on Liigacupissa edelleen peli kerrallaan etenemällä tottua muihin liigaseuroihin ja tietenkin pyrkiä alkulohkosta eteenpäin, Lyyski kertoo.

Yksi kilpailu maarianhaminalaisilta jää kuitenkin väliin: Suomen cup. Seura ei ole ollut edustusjoukkueellaan mukana cupissa sitten vuoden 1993. Poisjäämisen syyksi on mainittu muun muassa sijainnin vaatima runsas matkustelu.
- Cupiin emme voi osallistua, ikävä kyllä. Olemme sitä mieltä, että tänä vuonna emme voi keskittyä muuhun kuin liigapaikan säilyttämiseen, Lyyski valittelee.
- Tietenkin tämä tilanne on harmillinen, mutta uskon, että ensi vuonna olemme mukana.

Veikkausliigassa IFK Mariehamn taistelee joka tapauksessa täysin rinnoin, vaikka valmentajan ennakkokaavailuissa joukkue ei ihan terävimpään kärkeen vielä yllä.
- MyPa, Haka, HJK, kuuluu Lyyskin veikkaus kauden 2005 kärkikolmikosta.

 


  • Yhteistyössä: