Litmanen voitti viime kaudella uransa ensimmäinen Suomen mestaruuden.
27.9.2012 16:02:00

Kuningas Litmanen: Dokumentti kiinnostaa myös ulkomailla

Kuningas Litmanen –dokumenttielokuva on ensi-illassa tulevana perjantaina 28.9. Dokumentin on tuottanut Mika Kaurismäki.

Kaurismäki on asunut Litmasen tavoin Lahdessa nuoruusvuosinaan ja pelannut myös Reippaan junioreissa. Hän yritti saada Litmasen dokumenttiin jo useasti aikaisemminkin, mutta lopulta aika sille oli kypsä syksyllä 2010. Kaurismäen piti alkujaan toimia dokuementin ohjaajana, mutta muut työkiireet estivät tämän.
 
- Olisin halunnut ohjata tämän itse, mutta työtilanteen takia en siihen pystynyt. Etsin ohjaajan ja Arto Koskinen otti sitten ohjakset käsiinsä. Yhdessä mietimme kuitenkin konseptia koko ajan, Kaurismäki kertoi.
 
Dokumentissa käydään läpi Litmasen 25-vuotinen upea ura jalkapallokentillä. 

- Alusta lähtien oli selvää, että Suomen lisäksi kuvaamme myös Amsterdamissa, Barcelonassa sekä Liverpoolissa. Ne ovat olleet Jarin uran kannalta tärkeitä paikkoja. Kuvauksia tehtiin yhteensä kaksi vuotta. Jos aika olisi ollut lyhyempi, olisi myös elokuvasta tullut erilainen, tuottaja sanoi.
 
- Materiaalia kertyi noin 100 tuntia. Elokuvan pituus on noin 100 minuuttia, joten paljon jäi pois, Kaurismäki jatkoi.
 
Dokumentti on tarkoitus levittää myös Suomen rajojen ulkopuolelle.
 
- Hollannista on ollut suurta kiinnosta, kuten myös muista isoista jalkapallomaista. Myös Japanissa ja Etelä-Amerikassa Jari on suosittu, joten markkinoita on paljon, Kaurismäki totesi.
 
Dokumentissa käsitellään pääasiassa Jari Litmasta jalkapalloilijana, mutta myös arvostettuna ihmisenä.
 
- Haastatteluissa piti luoda se tunnelma, että Jari unohtaa sen kameran läsnäolon. Sen takia meillä oli ison kameran lisäksi koko ajan mukana myös sellainen pieni kamera, joka laitettiin aina päälle, kun Jari näytti aloittavan jonkun muistelun, Kaurismäki kertoi.

 


  • Yhteistyössä: