Esa Pekonen kipparoi Kuusysiä Steaua Bukarestia vastaan.
6.8.2010 8:10:00

Suomalaiset eurokentillä: Pekonen muistelee ”Kyykän” euromenestystä

Kuusysi oli 1980- ja 1990- luvuilla yksi Suomen menestyneimpiä seuroja niin kotimaassa kuin eurokentilläkin. Suurin menestyspiikki Euroopassa osui kauteen 1985, jolloin Kyykkä taisteli tiensä kahdeksan parhaan joukkoon Euroopan Cupissa.

Yksi Kuusysin keskeisiä pelaajia oli nykyinen KuPS-luotsi Esa Pekonen, joka edusti myöhemmin pelaajaurallaan muun muassa tukholmalaista AIK:ta, MYPAa, Kuusankosken Kumua sekä FC Lahtea ja puki myös maajoukkuepaidan ylleen 58 A-maaottelussa.

Kuusysi napsi isoja päänahkoja eurokentillä ja yksi vuosi on jäänyt Pekoselle erityisesti mieleen. Vuoden 1985 Kuusysin joukkueesta Pekonen nostaakin esiin tärkeimpänä elementtinä pelirohkeuden, jolla kaatui myös isomman kokoluokan vastustajat.

- Kyllähän sitä pelattiin monenlaisia pelejä, hyviä ja huonoja. Niissä peleissä kuitenkin missä pärjättiin, niin se juttu oli pelirohkeus. Pelkällä puolustamisella et pärjää ketään vastaan millään lailla. Sinun pitää hyökätä ja olla rohkea siinä pelaamisessa, niin silloin voi pärjätä, Pekonen kertoo.

- Se sitten, että jos on kovempi vastustaja, niin sille ei voi mitään, mutta pelkällä peruuttamisella et voita ketään. Silloin ehkä pääsee 0-0- tulokseen tai häviää niukasti, mutta voitosta on turha haaveilla, Pekonen jatkaa.

Euroopan Cupissa kahdeksan joukkoon

Kauden 1985/86 Euroopan Cupissa Kuusysi selvitti tiensä aina puolivälieriin. Ensimmäisellä kierroksella kaatui Jugoslavian hallitseva mestari FK Sarajevo ja toisella kierroksella Neuvostoliiton mestari Zenit Leningrad joutui toteamaan lahtelaiset paremmakseen.

- Kyllähän ne varmasti ovat ikimuistoisimpia pelejä, kun siinä yhdessä kilpailussa voitettiin silloisen Neuvostoliiton ja Jugoslavian mestarit. Olihan ne aika kovia pelejä, Pekonen muistelee.

Kahdella suurella voitolla Kuusysi selvitti tiensä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon ja se joukko oli kova. Mukana olivat, Bayern München, RSC Anderlecht, Steaua Bukarest, Aberdeen FC, IFK Göteborg, FC Barcelona, Juventus, sekä tietysti Suomen edustajana FC Kuusysi. Vastaan puolivälierässä asettui Steaua Bukarest.

- No tietysti hävittiin ainakin minulle se ikimuistoinen ottelu Steua Bukarestia vastaan, joka voitti sitten koko Euroopan Cupin, Pekonen sanoo.

- Oltiin kuitenkin täysin pelissä mukana. Pelattiin 0-0 vieraissa, mutta hävittiin sitten 0-1 kotona. Niissäkin peleissä uskallettiin pelata rohkeasti, tai no toisaalta vieraissa oltiin aika lirissä, mutta 0-0 väännettiin, Pekonen lisää.

KuPS eurokentille?

Pekosen luotsaama KuPS majailee tällä hetkellä Veikkausliigan sarjataulukossa kolmantena ja nykyisillä otteilla tulee varmasti taistelemaan syksyllä paikasta eurokentillä.

- No kunhan nyt kesktiytään ensin kotimaan peleihin ja pysytään liigassa. Se on varmasti tällä hetkellä ajankohtaisempaa. Tietysti kuitenkin tässä lähivuosina olisi mukava Kuopiossakin nähdä kansainvälisiä vastustajia, Pekonen päättää.

 


  • Yhteistyössä: