Inter sai tuulettaa viime kauden Suomen mestaruuden perään Suomen Cupin voittoa 2009
2.11.2009 20.18.00

Interistä Suomen Cupin mestari

FC Ionter kiri tappioasemasta voittoon lauantaina Suomen Cupin loppuottelussa Finnair Stadiumilla. Tampere United teki ottelussa avausmaalin, mutta lopulta turkulaisten yritys palkittiin cup-mestaruudella lukemin 2-1 (1-1). Ottelun ratkaisijaksi nousi pirteästi pelannut Timo Furuholm vartti ennen täyttä aikaa.

Molemmat joukkueet lähtivät loppuotteluun hyvällä sykkeellä, ja peli aaltoili päädystä päätyyn. Inter pyrki pelaamaan järjestelmällistä syöttöpeliä, kun taas TamU luotti vastahyökkäyksiin, joihin joukkue lähti nopeasti pitkillä syötöillä.

Nopeasta vastaiskusta syntyi myös ottelun avausmaali 11. minuutilla. Rafinha voitti pääpallon ja jatkoi pelivälineen Interin rangaistusalueen rajalle. Toppari Ari Nyman arvioi pallon lentoradan väärin, ja Jonne Hjelm pääsi karkaamaan nokikkain maalivahti David Monsalven kanssa. Tarkka sijoitus alakulmaan vei tamperelaiset 1-0-johtoon.

Jatkossa Inter vei peliä ja TamU pakotettiin puolustuskannalle. Tasoitus oli lähellä 19. minuutilla, mutta TamU-puolustus ehti peittämään Timo Furuholmin yrityksen. Kymmenen minuuttia myöhemmin Mika Ojala laukoi vapaapotkusta putoavan lehden, jonka TamU-vahti Mikko Kavén sai torjuttua kulmaksi.

Ojala syötti 42. minuutilla Furuholmin rangaistusalueelle, mutta Johannes Mononen liukui väliin viime hetkellä. Interin ansaittu tasoitus syntyi lopulta, kun pelikello näytti jo 45. minuuttia. Pallo jäi Interin kulman jälkeen pyörimään TamU-maalille, ja viimein Kennedy Nwanganga laukoi irtopallon voimalla verkkoon.

Toisen puoliajan Inter aloitti vahvasti. Heti alkuun Ojalan keskitys painui yläriman kautta yli TamU-maalin, ja viiden minuutin kohdalla Mononen peitti jälleen Furuholmin laukauksen.

TamU-luotsi Ari Hjelm haki 54. minuutilla lisää kokemusta kentälle vaihtamalla Antti Pohjan poikansa Jonnen tilalle. Tamperelaiset saivatkin lisää virtaa vaihdosta, ja jo minuutin kuluttua Pohja jatkoi Rafinhan keskityksen päällään Antti Ojanperälle, jonka laukaus kuitenkin painui taivaisiin.

Hiljakseen ote siirtyi takaisin siirtyi turkulaisille. Ojala lähetti 58. minuutilla kierteisen kudin, jonka Kavén sai torjuttua. Tunnin kohdalla Furuholm kikkaili itsensä hyvään vetopaikkaan, mutta pallo suuntautui TamU-puolustuksen kautta kulmaksi.

Kavén venyi 67. minuutilla komeaan jalkatorjuntaan, kun Joni Kauko pääsi yrittämään volleysta. Noin varttia ennen täyttä aikaa Ojala laukoi suoraan Nwangangan keskityksestä, mutta Vili Savolainen putsasi pallon yli maalin. Seuranneen kulman jälkeen Kauko esitti mainion kääntöpotkun, mutta Kavénin huipputorjunta vei pallon jälleen kulmalipulle.

Ojala antoi kulman maalin edustalle, jossa Furuholm kurotti oivallisesti ja ohjasi Interin johtoon. Pelikello näytti 77. minuuttia ja lukemat olivat turkulaisille 2-1.

TamU aloitti tappioasemassa takaa-ajon ja saikin luotua muutaman maalipaikan. Kymmenisen minuuttia ennen täyttä aikaa pohja laukoi ilkeän pompun, jonka Monsalve torjui ensin eteensä mutta sai sitten putsattua irtopallon päätyrajan yli. Aivan lopussa Monsalve sai torjua toisenkin Pohjan yrityksen, mutta vakavasti interin voitto ei ollut enää uhattuna.

Näin Inter nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Suomen Cupin voiton, joka toi turkulaisille 25 000 euroa sekä paikan UEFA Eurooppa-liigan toiselle karsintakierrokselle. TamU kuittasi kakkossijastaan 8000 euroa.

Joukkueiden kokoonpanot:
Tampere United: Kavén, Ojanperä, Mononen, Savolainen, Ruuth, Niemi, Scheweleff (64. Petrescu), Saarinen, Hjelm (54. Pohja), Rafinha, Kangaskolkka
Inter: Monsalve, Aho, Nyman, Sanevuori, Lehtonen, Ramirez, Ojala, Pertot (76. Paajanen), Kauko, Nwanganga (79. Purje), Furuholm