21.7.2008 20:49:00

Nousijajoukkueet vastakkain maanantain televisiopelissä

RoPS ja KuPS iskevät maanantaina yhteen Rovaniemellä Urheilukanavan Veikkausliiga LIVE -ottelussa. Isäntäjoukkue RoPS ei ole vielä tällä kaudella hävinnyt kotikentällään, eikä KuPS ole saavuttanut voittoa vieraspeleistään.

RoPS-KuPS taustaa:

1) SARJATILANNE

ROPS
Sijoitus:9.
Pisteet: 16
Ottelut: 12
Voitot/tasapelit/häviöt: 4–4–4
Maalit: 17–16 (+1)
Maalintekijät: Zeddy Saileti (3), Nchimunya Mweetwa (3), Aleksandr Kulik (2), Juha Majava (2), Chileshe Chibwe (2), Titi Essomba (2), Antti Peura, Philip Edeipo, Chanda Mwaba
Varoitukset: 13
Yleisökeskiarvo kotona: 1679 (2. pienin)

KUPS
Sijoitus: 13
Pisteet: 9
Ottelut: 12
Voitot/tasapelit/häviöt: 2–3–7
Maalit: 10–21 (-11)
Maalintekijät: Ilja Venäläinen (3), Pele Koljonen (2), Jani Hartikainen, Miikka Turunen, Harri Ylönen, Miikka Ilo, Jussi-Pekka Savolainen,
Varoitukset: 13
Ulosajot: 2
kotona: 2088 (8. suurin)

2) TRIVIAA SEUROISTA

– RoPS on sijoittanut pääsarjatasolla kaksi kertaa pronssille (1988 ja 1989). Cup-mestaruuden se voitti vuonna 1986. Seuraavalla kaudella se eteni Euroopan cup-voittajien cupissa kolmannelle kierrokselle asti, jolloin vastaan asettunut Olympique de Marseille oli liian kova lukemin 0–1 ja 3–0

– KuPSilla on Suomen mestaruuksia kaikkiaan viisi, millä sijoitutaan pääsarjan historiatilastoissa kuudenneksi yhdessä Kuusysin kanssa. Edellinen mestaruus on tosin jo yli kolmenkymmenen vuoden takaa kaudelta 1976.

– Kuopiolaisseuralla on myös kaksi Suomen Cupin voittoa (1968, 1989) sekä yksi Liigacupin mestaruus (2006).

– Vaikka KuPS joutuu tyytymään Veikkausliigan historiatilastoissa sijaan 13, kaikkien aikojen tilastoissa se on peräti neljänneksi paras pääsarjajoukkue. Molempien tilastojen kärjessä on HJK.

– RoPS on puolestaan Veikkausliigahistorian kuudenneksi paras joukkue ja koko pääsarjahistorian 11:s.

– KuPS pystyi vuonna 1948 erikoiseen saavutukseen, sillä se sekä nousi että putosi SM-sarjasta samana vuonna. Temppu perustui siihen, että se putosi syksy–kevät-periaatteella pelatusta sarjasta keväällä 1948, mutta myöhemmin samana vuonna palattiin takaisin yhden kalenterivuoden aikana pelattaviin sarjoihin ja vuoden päättyessä KuPS oli jälleen mestaruussarjaseura.

– Pietarsaari ja Kuopio ovat nykyisistä Veikkausliigapaikkakunnista kolmen perinteikkäimmän – Helsinki, Turku ja Vaasa - lisäksi ainoat, joissa pelattiin maamme pääsarjaa jo 1930-luvulla. Kuopion nosti pääsarjakartalle vuonna 1938 KPT.

– Veikkausliigahistorian suurin voitto on elokuulta 1991, jolloin Rovaniemen Palloseura löylytti Lahden Reipasta kotikentällään lukemin 11–0. Rovaniemeläisistä sekä Stewart Beards että Ari Tegelberg tekaisivat kolme maalia mieheen, minkä jälkeen ei yhdessä Veikkausliigapelissä ole tehty kahta hattutemppua. Reippaan tuolloisesta miehistöstä kaksi pelaajaa on sittemmin nähnyt parempiakin päiviä, sillä tuossa ottelussa debytoi Joonas Kolkka, eikä Tommi Kautostakaan tarvitse erityisemmin jalkapalloväelle esitellä.

– Rovaniemen Palloseuran kakkosvalmentaja ja hetken seuran päävalmentajanakin talvella toiminut Matti Helin on todellinen perusropsilainen. Hän oli pelaajana mukana seuran historian ensimmäisessä mestaruussarjaottelussa keväällä 1981, jolloin RoPS kohtasi kotikentällään Hakan häviten maalein 2–3.

3) TRIVIAA PELAAJISTA

– Kuopiolaisten Tero Taipale on Suomen maajoukkuehistorian iäkkäin ensikertalainen. Taipale pelasi ainoan maaottelunsa 33-vuotiaana Japania vastaan vuonna 2006.

– Mika Nurmela on ”virkaiältään” vanhin Veikkausliigapelaaja. Rovaniemelle siirtynyt ”Nure” debytoi liigassa jo kauden 1991 avauskierroksella Hakan väreissä. KuPSin mukana liigaan palannut Harri Ylönen nähtiin ensimmäisen kerran liigakentillä vain kuusi päivää Nurmelan avauksen jälkeen.

– RoPSin maalivahti Kalle Rönkkö kuuluu siihen maalivahtien harvaan joukkoon, jotka ovat onnistuneet myös maalinteossa. Rönkkö on kuitenkin sikäli harvinainen tapaus, ettei hänen maalinsa syntynyt rankkarista, vaparista tai kulmasta, vaan hän teki osumansa maalipotkusta viime kauden ottelussa Atlantista vastaan.

– Nchimunya Mweetwasta tuli viime kaudella RoPSin kaikkien aikojen eniten maaleja yhdellä kaudella tehnyt pelaaja. Mweetwa teki yhteensä 17 osumaa, ja onnistui maalinteossa Ykkösessä peräti 12 peräkkäisessä ottelussaan, millä sivutaan pääsarjatasojen ennätystä.

– Zeddy Sailetista tuli viime kaudella RoPSin historian paras maalintekijä, kun hän ohitti Ari Tegelbergin ennätyksen (81 maalia). Hän on ollut peräti seitsemällä kaudella joukkueensa paras maalintekijä.

– Rovaniemeläisen veljesparin Juuso ja Juha Majavan isä Pentti on edustanut RoPSia pääsarjatasolla.

– Myös Janne Turpeenniemen isä Jorma Turpeenniemi on pelannut RoPSissa. Pojan meriitteihin kuuluu nuorten maailmanmestaruus jääpallossa.

– Kuopiolaistenkin riveistä löytyy pelaajia, joilla on jalkapalloverta suonissaan: toppari Patrik Turusen isä Heikki on entinen kuopiolaispelaaja ja -valmentaja, ja Pele Koljosen isä puolestaan yksi Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpia pelaajia: Atik Ismail.

– Kentällä esiintyy muutamia vastakkain olevia pelaajia, jotka ovat olleet aikaisemmin seuratovereita jossain muussa Veikkausliigaseurassa.

– Tero Taipale on ainoa pelaaja, joka on edustanut sekä Kuopion että Rovaniemen Palloseuraa.

4) KUNTOPUNTARI

– Molempien palloseurojen viime aikojen kunto on hyvin samankaltainen: kolmesta edellisestä ottelusta on yksi voitto ja kaksi tappiota. Kuopiolaiset nappasivat edellisellä kierroksella ensimmäisen voittonsa sitten toukokuun puolivälin, kun taas rovaniemeläiset kokivat karvaan tappion tuhriessaan viime hetken rankkarin VPS:ää vastaan.

Kolme edellistä ottelua

RoPS 1–0–2 3 p. 5–4 (+1) (HJK–RoPS 3–2, RoPS–KooTeePee 3–0, VPS–RoPS 1–0)

KuPS 1–0–2 3 p. 4–6 (-2) (KuPS–Honka 1–2, MyPa–KuPS 4–1, KuPS–Jaro 2–0)

5) JOUKKUEIDEN AIEMMAT KOHTAAMISET

– Seuroilla on takanaan jo 31 keskinäistä ottelua pääsarjatasolla. Ensimmäisen kerran seurat kohtasivat kaudella 1981 Rovaniemen Palloseuran esiintyessä tuolloin ensimmäisen kerran SM-sarjassa RoPS on tilastoissa selvästi niskan päällä.– Seurat ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa tähän mennessä 15 kertaa. Toistaiseksi voitot keskinäisissä mittelöissä ovat lappilaisten eduksi 7-4

 

 

– Seurojen kohtaamiset Veikkausliigassa ovat päättyneet seuraavasti:

ENITEN KESKINÄISIÄ OTTELUITA

– Keskinäisten Veikkausliigaotteluiden tilaston kärjessä ovat jo pelikentiltä poistuneet herrat. Nykypelaajista korkeimmalla ovat KuPSin Harri Ylönen ja Jani Hartikainen. Edellinen kirjautti kuusi merkintäänsä jo vuosina 1991–92, ja jälkimmäinen on 2000-luvulla kohdannut lappilaiset viidesti.

KESKINÄISTEN OTTELUIDEN PARHAAT MAALINTEKIJÄT

– Keskinäisten otteluiden maalitilastoon saadaan todennäköisesti uusia nimiä, sillä kentällä nähtävistä vain konkarit Harri Ylönen (1) ja Zeddy Saileti (2) ovat onnistuneet aikaisemmin toimittamaan pallon tulevan vastustajansa verkkoon keskinäisissä yhteenotoissa.

ENITEN PELEJÄ ROPSIA VASTAAN

– Useimmin RoPSin on kohdannut porilaislegenda Vesa Rantanen.

– Nykyisistä KuPS-toimijoista on useimmin RoPSin kohdannut valmennuskaksikko Nyyssönen–Ylönen.

ENITEN PELEJÄ KUPSIA VASTAAN

– Useimmin Veikkausliigassa on KuPSia vastaan pelannut nykyinen KooTeePeen valmentaja Tommi Kautonen.

– Nykyisistä rovaniemeläisten KuPS-kokemus on yllättävän vähäinen, sillä vain viisi pelaajaa on aikaisemmin pelannut Veikkausliigassa ”kalakukkoja” vastaan minkään seuran väreissä.

 

AVAUSMAALIT JA DEBYYTIT

– Liigadebyyttinsä illan vastustajaa vastaan on seurojen pelaajista tehnyt vain Harri Ylönen, joka avasi liigauransa vastaavassa kamppailussa keväällä 1991. Myös ”Kaitsu” Nyyssönen oli mukana tuossa kamppailussa, ei kuitenkaan enää debytanttina.

– Seuraavat keltapaidat ovat tehneet avausmaalinsa Veikkausliigassa Rovaniemen ylpeyttä vastaan. ”Upi” Ylönen teki debyyttinsä lisäksi myös ensimmäisen liigamaalinsa RoPSia vastaan.

TAISTELUPARIT

– Kentällä todennäköisesti esiintyvistä pelaajista seuraavat pelaajaparit ovat kohdanneet useimmin toisensa aikaisemmin Veikkausliigassa. Voitot, tasapelit ja häviöt ovat ensin mainitun pelaajan näkökulmasta katsottuna. Mukana ovat myös pelaajien kohtaamiset heidän aikaisemmissa seuroissaan.

– RoPS-ikoni Zeddy Saileti tuntenee parhaiten KuPSin valmennuskaksikon Kai Nyyssönen–Harri Ylönen metkut, sillä hän on kohdannut molemmat kentällä kymmenen kertaa. Menestys on tosin jäänyt kumpaakin vastaan laihaksi.

6) VALMENTAJAT

– Molempien joukkueiden valmentajat luotsaavat ensimmäistä kauttaan Veikkausliigassa. KuPSin valmentaja Kai Nyyssönen ehti kuitenkin tahkoamaan liigaa pelaajana 217 ottelun verran edustaessaan Hakaa, FC Hämeenlinnaa ja KuPSia kausina 1990-2006. Maaleja Nyyssönen paukutti kaikkiaan 41.

– Valmennustilasto Nyyssösellä ovat sama kuin KuPSin tämän kauden tilasto: kaksitoista peliä, kaksi voittoa ja yhdeksän pistettä, mikä tekee ottelukohtaiseksi keskiarvoksi 0,75 pistettä.

– RoPSin valmentajan Valeri Bondarenkon tilasto on hivenen parempi: kahdestatoista pelistä neljä voittoa ja 16 pistettä (keskiarvo 1,33 p./peli). .

– Vaikka virolainen Bondarenko onkin noviisi Veikkausliigassa, hänellä on roppakaupalla kokemusta Viron ja Venäjän sarjoista. Hänen joukkueensa ovat olleet mukana myös Uefa- ja Intertoto-cupeissa sekä Mestareiden liigan karsinnoissa. Bondarenko on toiminut myös Viron A-maajoukkueen kakkosvalmentajana sekä alle 18-vuotiaiden päävalmentajana.

7) JOUKKUEIDEN KOKEMUS

– Rovaniemen Palloseura on liigatasolla varsin kokematon joukkue, sillä se lähti kauteen alle kolmenkymmenen liigaottelun keskiarvolla. Yli sata Veikkausliigaottelua on pelannut ainoastaan Zeddy Saileti (265) ja Mika Nurmela (130). Kentällä esiintyneistä 19 pelaajasta peräti kaksitoista teki liigadebyyttinsä tällä kaudella.

– KuPSissa on viisi yli sadan liigaottelun miestä: Harri Ylönen (266), Tero Taipale (220), Ilja Venäläinen (157), Jani Hartikainen (136) ja Jussi Kinnaslampi (103).

– Rovaniemeläisistä ainoa Suomen A-maajoukkuemies on Mika Nurmela, joka on pelannut peräti 70 ottelua sinivalkoisessa paidassa. Maalinteossa hän on onnistunut neljästi.

– Zeddy Saileti on edustanut Sambiaa 23 maaottelussa (3 maalia), ja hän oli mukana voittamassa Afrikan mestaruuskisojen hopeaa kaudella 1994. Nchimunya Mweetwa on pelannut Sambian maajoukkueessa kuusi ottelua, joissa hän on tehnyt neljä maalia.

– KuPSin riveistä maaottelukokemusta löytyy kahdelta mieheltä: Harri Ylöseltä, joka on kantanut maajoukkuepaitaa kunnioitettavat 46 kertaa, sekä Tero Taipaleelta, joka on pelannut maajoukkueessa kerran. Valmentaja Kai Nyyssönen pelasi aikanaan kaksi A-maaottelua.

 


  • Yhteistyössä: