Jouni Hyytiä on valittu kuudesti Vuoden liigaerotuomariksi.
11.3.2013 23:07:00

Jouni Hyytiä – jämäkkä oikeudenjakaja

Jouni Hyytiä on viheltänyt 200 ottelua Veikkausliigassa ja tunnetaan erittäin jämäkkänä ja oikeudenmukaisena oikeudenjakajana. Hyytiää arvostetaan korkealle liigakentillä ja hänet valittiin liigahistorian parhaaksi erotuomariksi.

Tämä kunnianosoitus on Hyytiälle erittäin mieleinen.

- Tämä on varmasti kautta aikain yksi kovimmista tunnustuksista, mitä erotuomarina olen saanut ja kun katselee millaisessa pelaajien seurassa tuossa on, niin aika kovassa seurassa siinä seisoo, Hyytiä iloitsee.

Mikä tekee Jouni Hyytiästä liigahistorian parhaan erotuomarin?

- No sitä on vaikea pukea sanoiksi – ehkä jämäkkyys, oikeudenmukaisuus, pyrin tulemaan pelaajien kansa toimeen ja varmasti pitkä urakin edes auttaa sitä miten hyvin työnsä pystyy tekemään.

Millainen on hyvä Veikkausliigaerotuomari?

- Sellainen joka pyrkii ja myös pystyy olemaan pelin taustalla, eikä nouse eturiviin toiminnassaan. Veikkausliiga on sillä tasolla, että jos siellä pystyy tekemään työnsä hyvällä tasolla, kehtaa varmasti mennä Euroopan kentillekin, UEFA:n erotuomarinakin toimiva Hyytiä tietää.

Jouni Hyytiä on nähnyt läheltä Veikkausliigaa parina vuosikymmenenä. Hän on tyytyväinen liigan ja pelin kehittymiseen, mutta kaipaa hieman värikkäitä persoonia liigakentille.

- Peli kokonaisuutena on kehittynyt. Peli on nopeampaa, pelaajat on taitavampia ja olosuhteet ovat ottaneet ison harppauksen siitä kun aloitin 1996. Isot persoonat, joita oli urani alkuaikoina oli – Jari Rantaset yms - ne ikävä kyllä nykyään puuttuvat.

Hyytiä on viheltänyt 200 Veikkausliigaottelua – samaan on pystynyt aiemmin vain kaksi erotuomaria. Näihin 200 otteluun mahtuu monia ikimuistoisia pelejä.

- Ensimmäinen liigaottelu tietysti oli ikimuistoinen. Kymmenen vuotta sitten Haka-HJK-ottelu myös. HJK olisi tasurilla varmistanut mestaruuden, mutta Haka sen vei. Valkeakosken mittapuulla yli 7000 katsojaa oli ainutkertaista ja itse pelikin oli vielä loistava. Myös ensimmäinen paikallispeli Finnair stadionilla, jossa oli yli 12000 katsojaa jäi mahtavana muistona mieleen. Jari Litmasen paluuottelussa sain kunnian olla tuomarina ja se oli myös ainutlaatuista, kun hiihtostadionille oli tullut yli kymmenentuhatta ihmistä katsojaa seuraamaan Litmasen otteita.

Hyytiä toivoisi tulevaisuudessa selkeyttä liigan ohjelmaan.

- Sarjaohjelman laatiminen on erittäin haastava työ, mutta toivottavasti joskus päästäisiin siihen tilanteeseen, että tiedettäisiin aina koska pelataan. Olisi vakioidut ottelupäivät ja otteluiden alkamisajat, Hyytiä toivoo.

Erotuomaritoiminnassa Hyytiä näkee parannuksia ja toivoo silläkin saralla kehityksen jatkuvan.

- Ammattimaisempaan suuntaan on menty. Se on aikaisempaa suunnitelmallisempaa ja saadaan tukea muun muassa harjoitteluun. Yhteinen harjoitusleiri keväällä on ollut suurin yksittäinen kehitysaskel ja sitä kautta erotuomarijoukkueena ollaan kasvettu yhteen. Se on toiveena, että kiivaana sarjakautena hamassa tulevaisuudessa tuomaritkin olisivat puoliammattilaisia, Hyytiä päättää.

Jouni Hyytiä

s. 24.6.1964
erotuomari
Veikkausliigakaudet: 1996-2009
Veikkausliigaottelut: 200
6 kertaa Vuoden liigaerotuomari

 


  • Yhteistyössä: